Monday, 25 January 2016

Pencarian Mega Bloglist Aisyhah Nyais

Nah kita support sis Aisyhah :)
Ayuh join! ^^

SEGMEN PENCARIAN BLOGLIST FEB - MAC 2016

TAMAT : 30/01/16 [ 5:00 ptg ]


Saturday, 23 January 2016

SEGMEN : JOM SOLAT

Join jom!
First time aku jumpa segmen macam ni. Serious talk :) Bermanfaat ni ^^

------------------------
"Dalam entri, anda di minta untuk senaraikan "5" atau lebih solat-solat SUNAT yang anda tahu."

1. Solat dhuha
2. Solat hajat
3. Solat istikarah
4. Solat taubat
5. Solat tahajud

Friday, 22 January 2016

Segmen Blogwalking + Bloglist #2

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


(klik banner kalau nak join)

SEGMEN: BLOGWALKING BERSAMA AYUINSYIRAH



Thursday, 21 January 2016

Selamat malam :)

السلام عليكم و رحمة الله و بركاته
سلم قولا من رب رحيم
ﺍﻟْﺤَﻤْﺪُ ﻟِﻠَّﻪِ ﺭَﺏِّ ﺍﻟْﻌَﺎﻟَﻤِﻴﻦَ
----------------------
Semua yg dikasihi..
Salam Sejahtera/
Selamat Malam
Khamis 21 Jan. 2016
11 Rabiulakhir 1437H
19 hari menjelang
Jamadilawal
----------------------
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى سيدنا مُحَمَّد
ﺑِﺴْﻢِ ﺍﻟﻠﻪِ ﺍﻟﺮَّﺣْﻤﻦِ ﺍﻟﺮَّﺣِﻴﻢٌٌُُِِِ
ِ
ﺍﻟﻠَّﻬُﻢَّ ﻟَﺎ ﺗَﺪَﻉْ ﻟِﻲ ﺫَﻧْﺒﺎً ﺇِﻟَّﺎ ﻏَﻔَﺮْﺗَﻪُ ﻭَﻟَﺎ ﻫَﻤّﺎً ﺇِﻟَّﺎ ﻓَﺮَّﺟْﺘَﻪُ ﻭَﻟَﺎ ﺩَﻳْﻨًﺎً ﺇِﻟَﺎ ﻗَﻀَﻴْﺘَﻪُ ﻭَﻟَﺎ ﺣَﺎﺟَﺔً ﻣِﻦْ ﺣَﻮَﺍﺋِﺞِ ﺍﻟﺪُّﻧْﻴَﺎ ﻭَﺍْﻵﺧِﺮَﺓِ ﺇِﻟَّﺎ ﻗَﻀَﻴْﺘَﻬَﺎ ﺑِﺮَﺣْﻤَﺘِﻚَ ﻳَﺎ ﺃَﺭْﺣَﻢَ ﺍﻟﺮَّﺍﺣِﻤِﻴْﻦِ
“Ya Allah, jangan Engkau tinggalkan
untuk ku sebuah dosa kecuali Engkau
ampuni, jangan tinggalkan kesusahan
kecuali Engkau hilangkan, jangan
tinggalkan hutang kecuali Engkau
bayarkan, jangan tinggalkan keperluan
dunia dan akhirat kecuali Engkau
penuhi, wahai yang paling mengasihi
diantara yang mengasihi”
(HR Thabrani fi Al Ausath No 3529, & fi Al Shaghir No 342)
اَستَغفِرُ اللَّهَ العَظِيم، َ
Diiring ampun & maaf
ﺇِﻥ ﺷَﺎﺀ ﺍﻟﻠَّﻪُ ﺍﻟﻔَﺎﺗِﺤَﺔِ
ُآمِيْنُ يَا رَبَّ الْعَالَمِيْن


Cerita aku | Musuh dan hasutan. |


Siapa pernah kena angkat tangan sikit (Y) Hahaha, aku pernah ada musuh yang macam ni. Musuh since darjah5 dan aku sekarang 18tahun. Lame tak? Haha sampai sekarang dia bermusuhkan aku. Entah kenapa. Aku pun taktahu.

Semoga kita dijauhkan daripada manusia yang sebegini ameen :)

Meh nak cerita sikit hihi :D

Darjah 5 -- Aku pindah sekolah baru. Yeah sebab sekolah lama aku setakat darjah5 dan aku masuk darjah5 2x sebab aku masuk tadika umur 4tahun dan masuk darjah1 umur 6tahun. Faham tak? Hahaha. Then aku dapat masuk kelas nombor 2 dan aku mintak ditukarkan sebab kelas tu ramai lelaki, bising! Aku tak suka. Hari kedua aku masuk kelas nombor 1. Nah, start hari tu la. Ada hamba Allah ni, dia ajak aku duduk tepi dia, then minggu depan dia lari dari aku. Dia tak suka aku huhu.

Darjah6 -- Aku jadi pengawas sekolah merangkap penolong ketua pengawas. Nah, lagi dia tak sukakan aku sebab dia pun pengawas dan calon penolong ketua pengawas. Tapi jawatan tu aku dapat. Dan dalam masa yang sama aku ada skandal dengan ketua pengawas muahahaha! Tak matured okay? :D Maafkan saya haha.

Tingkatan1 -- Tak sekolah sama, tapi masa ni kitorang kawan. Selalu mesej cakap rindu kehkeh XD

Tingkatan2 -- Dia pindah sekolah sama dengan aku. Tapi tak sekelas. Awal tahun okay. Tapi bergaduh selalu. Kalau bergaduh, mesti dia akan hasut orang lain bencikan aku. Tapi lepas tu baik balik.

Tingatan3 -- Satu kelas. Ada gaduh jugak macam biasa.

Tingkatan4 -- Tak sekelas. Start gaduh besar sampai jadi kes guru disiplin. Putus kawan. Putus geng. Stop ambil tahu hal masing'masing.

Tingkatan5 -- Sekelas balik. Awal tahun tak bertegur sapa. Sebelum trial spm, berbaik semula sejak pergi kem. Tapi kawan macam biasa, bukan macam dulu. Sebelum spm, memang totally tak ambil tahu hal masing'masing.

Nah, panjang punya history haha!
Ni lepas habis spm, memang terus taknak ambil tahu haha! Kitorang memang tak contact since gaduh besar masa tingkatan4. Kehkeh :)

Alhamdulillah aku sempat mintak maaf dengan dia. Semoga dia sentiasa diberi hidayah oleh Allah. Termasuk aku. Ameen.

Assalamualaikum :D



Birthday Giveaway by Finurz Creations 2016

http://finurzcreations.blogspot.my/2016/01/birthday-giveaway-by-finurz-creations.html
Klik banner untuk join.
GA ni berakhir pada 2 FEBRUARI 2016 pukul 12.00 tengah malam 

5 PEMENANG BERTUAH  akan mendapat hadiah mesteri special dari fa! 

want more giveaway?
click HERE

Kepercayaan.


Assalamualaikum :)

Tak semua orang yang boleh kita percaya dan tak semua orang yang tidak boleh kita percaya. Ambil tips daripada gambar di atas. InshaaAllah anda tidak akan silap menilai seseorang :)

Aku juga seperti kalian, pernah ditipu dan ditikam belakang. Jadi, aku tidak mempercayai orang yang pernah menipu aku buat kali pertama. Alhamdulillah lebih selamat :D

Dan aku bukan seorang yang suka menipu.
InshaaAllah.

Semoga ambil iktibar ya sahabat blogger sekalian :)

Wednesday, 20 January 2016

JOM KLIK NUFFNANG


PANGGILAN PENTING!

Haha okay sebenarnya aku bosan. Tetiba mari datang idea nak ajak korang semua klik iklan nufnang di blog aku sekarang.

Sebagai balasan, korang komen link blog, aku klik yang korang pulak.

Hurry up sebelum en.Nuffnang berlalu pergi~

Haha thank you!
Semoga ada yang sudi membantu ^^

Psstt tak baik menipu >.<

Hari keputusan STAM 2015


Assalamualaikum.
Entry ini aku buat khas untuk seseorang yang penting dalam hidup aku. HAHA! No, bukan appreciate entry, hanya sekadar nak berkongsi dengan korang semua tentang peperiksaan STAM, Sijil Tinggi Agama Malaysia.

Untuk pengetahuan korang semua, esok 21Januari2016, hari keputusan peperiksaan STAM.

STAM : Sijil Tinggi Agama Malaysia merupakan peperiksaan yang dianjurkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dengan kerjasama Lembaga Peperiksaan Malaysia (LPM) bagi membolehkan pelajar Malaysia melanjutkan pelajaran ke Universiti al-Azhar dan yang setaraf dengannya. Secara amnya, peperiksaan ini diambil selepas mengambil peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia atau semasa di Tingkatan Enam. 

Mata pelajaran
S101 – Hifz Al-Qur’an dan Tajwid
S102 – Fiqh
S103 – Tauhid dan Mantiq (ilmu akal logik)
S104 – Tafsir dan Ulumuhu (Ilmu Ulum Al-Quran)
S105 – Hadith dan Mustolah
S106 – Nahu (tatabahasa) dan Sarf
S107 – Insya’ dan Mutalaah
S108 – Adab (Sastera Arab) dan Nusus (Nas-Nas Syair Arab)
S109 – ‘Arudh dan Qafiyah
S110 – Balaghah (kesusateraan)

---------------------------------------------

Dia pernah bagitahu yang STAM ni level dia tinggi. Lebih susah daripada belajar PQS, pendidikan quran sunnah atau PSI, pendidikan syariah islam atau Bahasa Arab Tinggi. Sebab semua subjek yang di ambil adalah dalam bahasa arab.

--------------------------------------------

Pangkat bagi setiap mata pelajaran dan sijil dilaporkan adalah seperti berikut:
Mumtaz - Cemerlang
Jayyid Jiddan - Sangat Baik
Jayyid - Baik
Maqbul - Lulus
Rasib - Gagal

Aku harap sangat dia dapat mumtaz dalam peperiksaan STAM. Ameen :) Aku yakin dia lulus dengan cemerlang sebab bagi aku, dia layak untuk dapat result Mumtaz. Walaupun dua tiga harini dia duk asyik sebut dia takut gagal, aku tetap positifkan dia. Yes, itu je yang aku mampu buat :)

Gambate awak :')

Segmen Bloglisted by Misya 2016

Tamat 31 Januari 2016 jam 12.00 tengah malam



Syarat minimum kemasukan Program Asasi UITM


Assalamualaikum.
Aku teruskan agenda aku hihi.
Maaf kepada yang tak tertarik untuk baca ^^ Aku nak kongsikan kepada yang memerlukan inshaaAllah.


Klik gambar untuk ke laman web rasmi program asasi UITM

Seperti biasa aku copy paste syarat untuk Program asasi LAW/undang'undang.

------------------------

Law Foundation programme offered by UiTM can be divided into two:-

UiTM Law Foundation (Asasi Undang-undang UiTM)

a)    Having completed this programme, students will further their studies in UiTM only.
b)    Candidates with excellent result based on merit will be placed in Shah Alam campus (subject to number of places provided).
c)    Students with a CGPA of 3.00 and above and achieve Band 4 for MUET will be absorbed into theBachelor of Laws (Honours) - LW 224 in UiTM.
d)    Students may also apply for a Degree Programme offered by the following Faculties:-
  • Faculty of Art & Design (through interview)
  • Faculty of Administrative Science and Policy Studies
  • Faculty of Communication and Media Studies (through interview)
  • Faculty of Artistics & Creative Technology (through interview)
  • Academy of Language Studies (through interview)
  • Faculty of Hotel & Tourism Management
  • Faculty of Business Management

e)    Students with a CGPA of 3.00 and below will not be offered automatically for the above programmes. Selection will be made based on meritocracy, academic excellence, number of places and competition from Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia/Matriculation candidates.
f)     Application for absorption to one of the abovementioned degree programme must be made through online system provided by Bahagian Pengambilan Pelajar.

KPTM Law Foundation ( Asasi Undang-undang KPTM)

a)    Students who completed this programme with excellent results will have the opportunity to do Law Degree in any public higher learning institutions such as University of Malaya, Universiti Kebangsaan Malaysia ,Universiti Utara Malaysia, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Universiti Sultan Zainal Abidin as well Universiti Teknologi MARA. Candidates must attain MUET Band 4 as an additional requirement.
b)    Students may also apply for programmes in the Social Sciences and Arts in any universities subject to fulfillment of prescribed requirements by the respective universities.
c)    Application to further study at the degree level must be made via UPU online application.

ADMISSION REQUIREMENTS
Fulfilled university requirements with a minimum of :-
Distinction (A-) in English Language AND
Credit (C) in Mathematics or Additional Mathematics AND
Distinction (A-) in any 3 subjects (excluding Mathematics, Additional Mathematics and English Language)
Priority will be given to candidates with excellent result. 

--------------------------------

Okay subjek english ler yang masalah kalau ikutkan result trial. Tapi korang tolong doakan result spm aku yang sebenar lebih baik daripada result trial okay? Thank you :)

Adios!
Arigato..



USIM - http://theonlygirl98.blogspot.my/2016/01/syarat-kemasukan-program-asasi-usim.html

UIAM - http://theonlygirl98.blogspot.my/2016/01/syarat-minumim-kemasukan-program-asasi.html


Segmen Blogwalking By Nurnbla (January)


Tag :-

http://masturahmarzuki.blogspot.my/
http://muffincokelatcinta.blogspot.my/

Tamat 30Jan2016.
Ayuh join~


Apa itu SYIRIK?


Assalamualaikum.

Sambung kepada slot agama :)
Harini suka aku nak kongsikan kepada semua tentang SYIRIK. Dan perkara ini adalah perkara yang wajib korang semua tahu dan belajar untuk hindari daripada amalan hidup kita inshaaAllah!

Syirik : Menyukutukan Allah dengan benda'benda lain.

Syirik ada dua bahagian penting.

1. Syirik Jali ; Syirik yang jelas seperti menyembah berhala, batu, matahari, patung atau memuja roh nenek moyang, pokok, kubur atau tugu dan gambar manusia.

It's like kau pergi jumpa bomoh, mintak bantuan daripada dia suruh jin atau syaitan tolong kau. Nah, itu syirik jali.

2. Syirik khafi ; Syirik yang tersembunyi dan tidak disedari. Cth; solat untuk dikatakan warak, belajar untuk dikatakan alim, membuat kebajikan untuk dipuji, dan berbangga dengan pangkat dan harta. Sifat riak atau sombong jugak salah satu daripada syirik khafi. Sifat riak ini adalah paling bahaya sebab sifatnya yang tersembunyi menyebabkan perilaku tidak sedar dan tidak segera bertaubat.

Dan riak jugak sebahagian daripada ciri'ciri golongan munafik.

Surah An-nisa' , 142:4
"Sesungguhnya orang munafik itu melakukan tipu daya (terhadap agama) Allah (dengan perbuatan pura'pura beriman sedang mereka kafir pada batinnya), dan Allah pula tetap membalas tipu daya mereka (dengan membiarkan mereka dalam keadaan munafik). Mereka pula apabila berdiri hendak sembahyang, mereka berdiri dengan malas. Mereka (hanya bertujuan) riak (memperlihatkan sembahyangnyya) kepada manusia (supaya sangka bahawa mereka orang yang beriman) dan mereka pula tidak mengingati Allah (dengan mengerjakan sembahyang) melainkan sedikit sekali (jarang'jarang)"

---------------------

Nah, semoga kita semua dijauhkan dengan sifat riak dan syirik. Nauzubillah. Dan semoga perkongsian dari aku memberi manfaat kepada semua inshaaAllah :)

Apa yang penting sekali korang kena tahu, SYIRIK ADALAH SALAH SATU DARIPADA DOSA BESAR.

Jaga diri anda.

Tuesday, 19 January 2016

Tips rezeki melimpah #Wordless


Kunci utama : Jaga solat :)

Monday, 18 January 2016

Sakit vs Sihat #Wordless


Giveaway Cash RM500 Jan 2016 by Emas Putih

Giveway January Cash RM500 by Emas Putih|  Salam. Dijemput join GA uzu ni. GA pertama untuk tahun 2016.  Sila tekan banner kalau nak join GA ini. Terima kasih.
[Tekan Banner Di Atas Untuk Join]
Ini ada satu produk baru yang membantu menghilangkan jerawat dalam masa 24 jam iaitu REFINITY Acne Hydrogel ! Ada 6 sebab kenapa anda perlu mencuba hilangkan jerawat anda dengan cepat iaitu :

1. PANTAS BERTINDAK
Formulasi Acne Hydrogel FOKUS pada rawatan jerawat dan bekas jerawat bagi menjadikan wajah anda kembali licin bersih berseri.

2. SENANG & MUDAH
Hanya sapu 2 kali sehari dan tunggu hasilnya. Cepat meresap dan kering tanpa rasa kesan minyak.
3. SESUAI UNTUK KULIT SENSITIF
Tidak seperti produk lain di pasaran, Acne Hydrogel diperbuat dari bahan herba Asli yang sangat efektif dalam rawatan jerawat dan bebas dari bahan kimia. Oleh itu, ia sangat sesuai untuk semua jenis kulit termasuk kulit sensitif.

4. PENGIKTIRAFAN
Diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (NOT151105679K) dan Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PO-BMF-PPIM01407). Diyakini halal dan dijamin keberkesanannya.

5. 98% PENGGUNA BERPUAS HATI
Hampir 10,000 botol dijual setiap bulan dan hampir kesemua pengguna berpuas hati dengan kesannya. Setiap hari kami menerima testimoni positif dari pengguna.
Sesiapa yang berminat boleh dapatkan REFINITY Acne Hydrogel di http://refinity.com.my/ . Hilangkan jerawat anda semudah A B C dan sepantas kilat dalam masa 24 jam !! 

Harga  : RM70 sebotol / 2 botol RM130 *hargapromosi*
SMS / WhatsApp : ‘CLEAR’ ke  019-544 3000

Giveaway January2016 Cash RM500 by Emas Putih disponser oleh Emas Putih , dan Refinity Malaysia. Terima kasih kerana join GA ini :)

GIVEAWAY January 2016 By Mezquitalifestyle

Tamat 23 / 01 / 2016 (11.59pm)

Penambahbaikkan blog Mezquitalifestyle : Aaaa susah a nak bagitahu sebab aku rasa blog penganjur dah superb. Seriously tak tipu dan aku memang tak suka menipu haha. Sebab aku rasa blog pengajur kemas dan sedap mata memandang. Takreti nak komen banyak tapi blog penganjur memang citarasa aku yeah :)

And kepada korang, jangan lupa join :)

Saturday, 16 January 2016

TIGA LALAT CALENDAR GIVEAWAY

Tamat 18Jan

Giveaway from Suria Online Shop

Ayuh join.

Blog Award 2016


Tag :-

http://sweetsourtheworld.blogspot.my/
http://ckecilberbicara.blogspot.my/

SEGMEN : JOM TAMBAH FOLLOWER # ROUND 1

Tamat 22Jan
Kepada yang pernah join  SEGMEN : JOM TAMBAH FOLLOWER, korang boleh join yang ni. Kalau korang tak follow up segmen ni, nama korang akan tersingkir.

Okay here my answers.

1. Nama diberi Karimah bt Zulkafali. 18tahun to be. Pelajar sains tulen yang bercita'cita nak jadi peguam syariah yang berdedikasi XD Anak perempuan kepada umi abah yang tak pernah berhenti menyokong saya. Hamba Allah yang tak lekang dengan dosa T.T

2. Terengganu! I loveeeeeeee it. Sebab pantai cantik, makanan sedap. Cuma harga dekat tempat tinggal aku mahal -_- Seriously.

3. Muahahahaha makann! Kalau stress lagi, menangis haha! Kalau lagi parah, pergi bawak diri ke pantai. Wuhuu besttt :)

4. Em, start blogging dengan kawan'kawan.

5. 2012 :)

6. Takpernahhhh haha sodih betul. Em hadiah yang paling berharga, umi abah masih ada disisi alhamdulillah. Kami bukan orang kaya, jadi takpernah merungut nak hadiah grand :) Bersyukur mana ada. Abah bawak pergi makan kat luar sempena hari lahir dah cukup happy! ^_^

7. Wahaha soalan best yang ni! Haha XD

- Tua daripada aku. Kalau sama umur, pastikan birthday dia lagi awal dari aku. Haha.
- Tinggi dari aku.
- Matured. Bukan yang suka merajuk entah pape.
- Bukan jenis sweet talker. Geli hehehe.
- Bukan yang suka ws/msg aku 24jam. Sebab aku mudah bosan huhu.
- Ego. Haha sebab aku suka rasa tercabar.
- Beragama (paling penting)
- Handsome di mata aku hahah!
okay dah >.<

8. Ucapan yang paling aku rasa dihargai daripada seseorang yang aku sayang. Ucapan sebelum aku exam spm. Seriously aku tersentuh sangat :')

9. Simple! Tak menyakitkan mata yang memandang.

10. 65% *jujur dari hati* 

Okay done! :D

Dosa yang mengalir #Wordless


 
 photo cats_zpscdjdlx5h.jpg