Tuesday, 20 December 2016

#MyTravelokaEscapade: The Things I’d Do in Sabah If I Won a FREE Vacation From Traveloka



Sabah adalah salah sebuah negeri di Malaysia. Sabah amat terkenal dengan keindahan alam semula jadi kerana terdapat banyak tempat yang menjanjikan keindahan mata memandang. Keindahan alam semula jadi di sana bukan sahaja di darat, malah di lautan. Gunung-ganang, bukit-bakau, persisiran pantai dan hidupan laut yang indah di sana turut akan menjanjikan kepuasan hati kepada insan-insan yang mencintai alam.

Saya juga merupakan salah seorang yang amat menyukai alam semula jadi. Saya lebih suka melihat keindahan alam berbanding membeli-belah di shopping complex! Jadi, saya yakin bahawa saya dapat menikmati alam semula jadi di Sabah kerana kekayaan alam semula jadi di sana masih lagi belum tercemar oleh tangan-tangan jahat manusia. Sekiranya Traveloka meluluskan impian saya dan memberi saya bercuti PERCUMA ke Sabah pada hari ini, saya akan ke Tawau! Saya ingin menjelajah di seluruh pelosok Tawau! Saya yakin, saya akan dapat menikmati keseronokan yang maksimum di sana. Terdapat pelbagai aktiviti yang dapat saya lakukan di sana jika saya dapat memenangi pecutian percuma ini!

Jungle tracking di Maliau Basin

Saya sukakan aktiviti mencabar! Di samping jungle tracking, saya dapat melihat burung-burung liar dan menghirup udara segar yang tidak tercemar. Selain itu, saya dapat bermandi-manda di air terjun 7 tingkat. It's so excited!

Image result for air terjun 7 tingkat maliau basin tawau sabah
credit to : google
Bukit Gemok Canopy Walk - 231 meter panjang

Saya akan dapat mendaki bukit dan merentas hutan. Saya akan dapat menikmati kehijauan bumi yang indah walaupun ianya merupakan pendakian yang mencabar! Di puncak Bukit Gemok, saya dapat melihat keseluruhan Tawau. And for sure I will snap a lottttt of picture! Perjalanan di Canopy Walk juga akan mendedahkan lagi keindahan alam semula jadi di Bukit Gemok.

Credit to here
Mandi di Taman Rekreasi Air Panas Tawau!

Kepanasan kolam air panas yang berbeza iaitu dari 30 darjah Celcius hingga 60 darjah Celcius yang sesuai kepada semua peringkat umur. Kolam air panas juga dipercayai baik untuk kesihatan badan dan kulit. Saya belum pernah merasai mandi kolam air panas dan saya tahu ianya pasti menjadi pengalaman yang palingg menyeronokkan! Taman Rekreasi ini juga menyediakan trek ber-jongging dan persekitaran hijau yang memberi ketenangan kepada para pengunjung termasuk saya! (hope so) Para pengunjung juga boleh memilih untuk bermalam di sana.

---------------------

Selain daripada Tawau, saya juga berminat untuk ke Pulau Manukan jika saya memenangi percutian percuma daripada Traveloka.

credit to here
 Pulau Manukan merupakan pulau kedua terbesar di Taman Negara Tunku Abdul Rahman dan diiktirafkan menjadi taman laut negara. Pelbagai aktiviti yang dapat dilakukan di sana seperti menyelam dan bersantai sambil menghayati keindahan pantai. Salah satu impian saya adalah untuk melancong ke seluruh pulau di Malaysia dan Pulau Manukan merupakan salah satu pulau yang wajib saya kunjungi!

Meneroka hidupan laut

Aktiviti menyelam merupakan aktiviti wajib yang perlu dilakukan apabila saya ke pulau! Saya dapat meneroka hidupan laut sepuas-puasnya. Saya ingin melihat pelbagai jenis ikan dan bermain dengannya (perhaps fishes want to play with me haha) People said, Manukan Island has the Best Snorkelling Spot! Saya yakin saya akan menghayati keseronokan menyelam tanpa ada gangguan jika Traveloka meluluskan percutian saya kali ini!

Sea Walking! 

Okay, aktiviti Sea Walking ni belum pernah saya cuba dan saya dah mula teruja untuk cuba aktiviti ini! Semestinya kita akan lihat dengan lebih jelas hidupan laut dengan berjalan di dalam laut!  Saya pernah membayangkan berjalan di dalam laut dan saya tidak tahu bahawa ianya adalah tidak mustahil.  Jadi, saya pasti akan melakukan aktiviti ini jika saya berpeluang untuk bercuti di Sabah.

Pelbagai lagi aktiviti lain yang boleh saya lakukan di Pulau Manukan seperti Scuba-doo, parasailing, banana boat ride dan jet ski! Semua aktiviti tersebut adalah menerujakan! Yeah, I'm starting to feel excited! Saya pasti bahawa percutian ke Sabah adalah percutian yang terbaik untuk saya jika percutian ini diluluskan oleh Traveloka! Dan saya akan pulang dengan kepuasan yang maksimum serta beribu gambar keindahan alam yang cantik! Semestinya saya akan berkongsi pengalaman saya dengan anda semua di blog saya.

Jadi, saya berharap www.traveloka.com.my akan membawa saya ke sana dan merealisasikan impian saya!  
Terima kasih.








 

Friday, 2 December 2016

Giveaway Kek Lapis Sarawak by Ain Syahirah

http://nurain-syahirah.blogspot.my/2016/11/giveaway-kek-lapis-sarawak-by-ain.html 

 Tempoh Giveway : 20 November 2016- 1 Januari 2017. ( Satu bulan lebih )
Keputusan : 2 Januari 2017
Hadiah akan dipos : 15 Januari 2017


GIVEAWAY SALAM SIHAT BERSAMA MASHITAH MAMAT

http://iammashitahmamat.blogspot.my/2016/11/giveaway-salam-sihat-bersama-mashitahmamat.html 

 Tarikh Tamat Giveaway : 
15 Disember 2016 (Khamis)


Tarikh keputusan pemenang akan di umumkan pada:
17 Disember 2016 (Sabtu) 




 

BLOGLIST TAHUN BARU 2017


Tamat 31 / 12 /2016
Jemput join! 

Segmen Jom Tambah Follower By Shuhaida Kabdy



End Year Mini Giveaway by Mellya & Friends

http://mellyacrayola.blogspot.my/2016/12/end-year-mini-giveaway-by-mellya-friends.html


Tarikh Mula : 1/12/2016
Tarikh Tamat : Akan dimaklumkan.



Jemput join semua. Support kawan blogger! 


Wednesday, 30 November 2016

25 THINGS THAT MAKE ME HAPPY


Heyyooo!
Tak silap semalam [minggu lepas sebab aku save entry ni berzaman baru update hehe><] aku tengok ramai duk update entry ni, aku pun syak ini semua mainan tag ni. hahah! So, dalam hati berharap someone akan tag aku laaa.

And yes, alhamdulillah harini makbul doa aku. Haha thanks to Maisarah!

The Rules.
Create a new post + insert the theme picture above.
List 25 things that make you happy most of the time (it can be any language that you want)
Mention the blog that have tagged you (of course it can be more than a blog)
Tag at least other 5 bloggers & make sure they know they've been tagged!
You might also share your favourite quote of the week! (if none, then it's okay)

-------------------------------------

Here i go. My 25 happiness! :)
  1. My family! :)
  2. My bestfriend forever ; Nur Fatin Fatihah --loveyou^^

  3. My beloved friendsssss :)
    Ada lagi ramai. tapi takde gambar yang semua orang ada.

  4. My crush :p HAHA! NO MORE CRUSH. NO MORE BOYFRIEND.
  5. My kids! Ahah! Not my children okay? Hahaha budak'budak mengaji a.k.a anak murid aku auch hahaha terasa tua.
  6. My cats ahah! Especially Oly {de black one} yang putih hitam tu Omy :) Gambar bawah ni gambar lama, lebih kurang sebulan la. Sekarang dah besar. Nak dekat setahun jugak la. Lagi comel! Haha.  Tapi Oly dah hilang :( So, anak dia, Bulat pulak HAHA!

    i told my cat that i miss you badly :')

    this is my bulat :)

  7.  De beach! Hahaha my fav place :)



  8. Ice cream! Seriously, time aku sedih, stress or broken, memang aku akan cari ice cream. It makes me feel more better.

  9. Result STPM every penggal 4rata. Ameen :')
  10. Travel alone {my wishlist}
    I want to go Makkah first, then travel to a whole world! Haha inshaaAllah.


  11. Bergurau dengan kawan'kawan. Camni-- kumpul 1tempat, buat bulatan, then talk about everything. Or, make boomerang! hahaha yeah. Masa first boomerang ni ada, aku dah download, then haritu aku bawak phone ke sekolah, habis full gallery aku dengan video boomerang kawan'kawan buat. Haha okay rindu weh. (tahun lepas)
    okay aku dah taktahu nak tulis apa. banyak sangattt 25 ni. hahahaha fikir jap.
    -------
    1jam berlalu...........
    Beberapa hari berlalu...
    Okay sambung!

  12. FOOD omg food is the effective skill to make me falling in love with someone HAHA!







    "There is nothing more important in the world than eating."
    🍸🍺🍻🍷🍹🍶☕🍵🍼🍴🍨🍧🍦🍩🍰🍪🍫🍬🍭🍮🍯🍳🍔🍟🍝🍕🍖🍗🍤🍣🍱🍞🍜🍙🍚🍛🍲🍥🍢🍡🍘🍠🍌🍎🍏🍊🍋🍄🍅🍆🍇🍈🍉🍐🍑🍒🍓🍍🎂❤💙💚💛💜💓💕💖💗💘💝💞💟
     
  13. Chocolates!




  14. New phone. iPhone7+!!!!!!! i want it! Urgh.
  15. I got my car licence ohyeah!
  16. Cycling with my friend :)
  17. Jogging every morning! :)
  18. On the phone with my bestfriend, sharing every single thing!
  19. Have every single colour of wide shawl. And im trying to collect it :)
  20.  Enjoy my day with le friends :)
    21. Twitter! Yeah twitter makes me happy. Banyak kot benda lawak dekat twitter. Berdekah jugak aku gelak kadang kadang. HAHA. Nah id : krmhzul :P
    22.  A lotttt of shawl, bawal, blouse, jeans! Hmmm in every color. Yang ni semua girls nak. Right?
    23. Terror in English. Muet at least band4!
    24.  Hadiah! Aku paling happy bila dapat hadiah. Tapi hmm dah lama tak dapat hadiah.
    25. My life. Yes, im happy with my life, alhamdulillah :) 
     
     --------------------------------------------------
    Okay done!
    Entry ni tahun lepas ke awal tahun ni aku buat.
    Tapi baru nak publish.
    Sebab terlalu sibuk. HAHA.
    So, disebabkan aku ni ketinggalan zaman baru publish, aku tak tag siapa siapa.
    Adios!
    Thankyou 



    Kasi tag sama Unni Anje :) hihi 



 
 photo cats_zpscdjdlx5h.jpg