Thursday, 24 December 2015

Segmen Bloglist #1 by Fieyqa Adelova


Tag - http://solehahgirlz.blogspot.my/

Segmen tamat sebelum masuk tahun baru 2016. Hehe. Joinlah ramai-ramai ye :)


Tuesday, 22 December 2015

YEAR END GIVEAWAY BY IMASHUE


Tag - http://notesfromwawa.blogspot.my/

----------------

Segmen Bloglist Azhafizah.com Jan & Feb 2016

Bermula tahun depan, azhafizah.com akan update bloglist 2 bulan sekali. So dengan itu, 2 bulan sekali akan ada segmen bloglist untuk mencari bloglist baru. Jika berminat untuk masuk dalam bloglist , bolehlah sertai segmen ni ye. Kelebihannya sertai segmen dapat blogwalking dan tambah traffik blog. Kalau dapat masuk bloglist, mungkin akan tambahkan traffik juga. Mudah mudahan.

Klik banner untuk sertai  Segmen Bloglist Azhafizah.com Jan & Feb 2016

Segmen simple sangat. Cuma perlu buat entry dan copy & paste je. Pemilihan blog melalui random.org.

TAMAT : 30 DISEMBER 2015

GIVEAWAY POCKET CALENDAR NEW YEAR 2016 by www.nooratikahramli.com

22.12.2015 - 31.12.2015

SEGMEN | PENCARIAN BLOGLIST JAN - JUN 2016



Sunday, 20 December 2015

Takpayah berdendamlah.





Hai. Selamat tengahari.

Assalamualaikum :)

Dendam.

Hati orang yang berdendam tak akan pernah aman. Sentiasa gelisah. Duit banyak pun, hati tak tenang. Nah, korang nak ke? Mohlerr kita sama'sama buang sifat dendam dalam diri kita. Takpayah difikirkan sangat jahat orang dekat kita. Baik kita fikir jahat kita dekat orang. Kalau orang tu tak maafkan kita, dekat akhirat nanti merangkak kita mencarinya. Haaa nak ke?

Mungkin kita tersilap pandang. Kadang'kadang kita duk kutuk artis, duk kutuk pm sendiri *batuk* duk kutuk orang yang kita tak kenal, bilaaaaaa kita nak pi jumpa dia mintak maaf? Bila weh?


DOSA DENGAN MANUSIA, MANUSIA YANG MESTI MAAFKAN.


Selagi dia tak maafkan, haih nauzubillah. Jadi, apa kata kita pakat maafkan semua orang supaya semua orang maafkan kita? Haaa, berbaloi kan? Bak kata orang putehhh....


''What you give, you will get it back."


So, ayuh kitaaaaa :)

Tapi kalau nak hapuskan jugak dosa kita dengan orang lain, sememangnya kita perluuuu jumpa orang itu sendiri. Ungkapkan kata'kata maaf. Kalau orang tu dah takde? Em, bertaubatlah dengan sebenar'benar taubat :) Mohon dengan Allah supaya dimaafkan. Kalau berkemampuan, lakukan kebaikan kepada orang lain supaya dosa kita itu terhapus. Yang penting, IKHLAS :)

Aku pernah berdendam. Ya, dendam yang sangat'sangat..

*cerita yang panjang, boleh skip haha*

Ada satu hari tu, kawan baik aku ada lah upload gambar dia dengan sorang laki (kawan) jadikan profile picture whatsapp. Then sorang perempuan ni salah faham yang diorang berdua bercinta. Nah, apa lagi, dia main hentam la kawan baik aku dekat wechat. Aku pun naik angin la. Aku komen la elok'elok. Then kawan kepada perempuan tu hantar chat aku. Then aku terus terang. Fullstop habis dekat situ. Esokkan aku update moment saja'saja, tak berkaitan dengan sesiapa. Lepas tu, kawan perempuan tu hantar chat tuduh aku. Urgh aku pun geram malas nak layan, aku delete aja lah diorang daripada wechat aku. Lepastu dia takpuas hati jugak, duk hantar whatsapp marah'marah. yaAllah, aku geram sangat tapi aku taklayan pun. Aku simpan dendam. 2hari hidup aku tak aman, gelisah. Aku pun muhasabah balik diri aku. Aku pun belajar maafkan semua orang. Alhamdulillah hidup aku lebih aman :)

*ending*

Jom sama'sama berubah demi syurga Allah :D


Contest "Saya nak TUDUNG by AY Collection"





KLIK BANNER UNTUK JOIN

SPONSER BY:
AY Collection | Nazfea Solehah | Liyana Zullkefly | Ainie Zulaikha

START : 20/12/15 END : 31/12/15







Saturday, 19 December 2015

Cara delete broken link



Hai assalamualaikum :)


Nah gambar mula'mula cek takdi. Haih, Naik gila weh. Daripada pukul8 malam duk delete, sekarang tak habis lagi.

Dan memandangkan ada sorang blogger ni tanya aku, macam mana nak delete, meh nak terangkan :)


First step, korang nampak tak perkataan src. Korang tekan, then dia akan keluar banyakkkkk kod kod. Hahaha akan memeningkan korang ler. Tapi sabarrrrr.


Akan keluar macam ni, then korang kenal pasti, punca link tu daripada mana. Try godek2 sikit naaa. Haha.

Kalau yang aku tu, punca dia daripada 1 entry. Then, kalau korang pun sama, korang try cari entry tu, then edit balik entry tu, buangkan backlink tersebut. Settle masalah. Tapi bukan entry je boleh sebenarnya, aku punya yg jadi banyak sebab aku ada letak 1blog yang dah ditukar link sebagai bloglist, sbb tu jadi banyakkkk sangat.

Sekarang dah tinggal 68 yeay! Teruskan usaha anda :D



Jangan give up! :D
Adios~

[UPDATE]

Komen yang ada backlink yang dah tak wujud pun boleh jadi broken link. Banyak gak la aku kena delete mak aih T^T






Broken link [Edisi ke-3]



Hai assalamualaikum! :D



Okay, lupakan pasal di-unfollow oleh blogger tu. Meh kita buka buku baru. Harini aku nak cerita pasal broken link.

Entry kali ni entry ke-3 pasal broken link.

Entry pertama.
Entry ke-2.

Okay, back to topic.
Macam mana nak buang broken link? Klik SINI.
Harini aku terdetik nak cek balik broken link dalam blog aku selepas berbulan'bulan aku tak on blog dulu. So ini hasilnya....



Klik gambar untuk tumbesaran.

[Processed 871 web pages, found 1997 broken links]

Fuhhh giler banyak -_________-
So, lepas ni sesi membuang semuaaaa broken link iniiii. Haih. Orang lain punya perangai, aku yang kena akibatnya.

Nak tahu punca broken link ni, korang boleh baca entry pertama aku. Aku suka buang semua broken link ni sebab aku rasa broken link ni akan bagi akibat buruk dekat blog korang. Aku pun taktahu nak terang macam mana. Korang boleh tanya yang lebih arif. Yang aku copy daripada blog brother ni, dia bagitahu...

Menurut pakar SEO, broken link ini boleh mendatangkan kesan buruk kepada sesebuah blog di mata enjin carian. Jadi setiap blogger disarankan untuk membuat pemeriksaan berkala terhadap broken link atau died link yang terdapat dalam blog anda. Jika terdapat masalah ini, anda wajib membuangnya dengan segera. Kerana enjin carian tidak dapat detect serta link entri anda juga akan sukar terpapar di enjin carian google.

So, rajin'rajinkanlah diri korang ya? Hihi.

Adios~ 

[UPDATE]


Yeay dah ZERO :D

Daripada 1997, hingga 0. Fuhh berejam jugak aih. Yeay happy :D Daa~









Di-unfollow oleh blogger :(





Gulp.
Entry yang menyedihkan.

Assalamualaikum! :')

Huhu, sobs sedih weh T.T di-unfollow oleh blogger lain. Haih, takpe, mungkin diorang rasa follow blog aku satu perkara yang merugikan diri mereka sendiri sebab entry aku tak awesome macam blogger lain *sangka baik* *senyum fake* *huhuu*

Di-unfollow blogger lain?
Korang pernah rasa tak? Haha aku rasa aku sorang je kot huhuhu. Yeah, blog korang awesome. Korang ada banyak idea nak bercerita, nak dikongsikan. Aku? em krik krik.

Meh aku senaraikan sebab'sebab blog aku di-unfollow sobs T^T

Image result for emoji sedih
- Blog aku tak cantik T^T
- Entry kebanyakan giveaway/segmen
- Tak pandai bercerita -.-
- Aku 17tahun *still a kid*

K tak sanggup nak senaraikan banyak'banyak T.T menangis karang kan. Huhu. Takpelah :) Aku okay haha :')

InshaaAllah akan memperbaiki lagi diri ini.

Kepada yang ada komen tentang apa yang korang tak suka dengan cara aku, boleh komen dibawah. Tapi kalau menyedihkan sangat, mungkin aku tak publish (huhuhu takut) Tapi inshaaAllah aku akan terima apa'apa sahaja teguran.

Terima kasih juga kepada yang sudi follow blog yang tak awesome ini :') Jasa baik korang sangat aku berterima kasih :D

Terima kasih.


1st Mini Giveaway by Azyyati Liah




Tamat 25Disember2015


New year Giveaway By Honeyonnee.Com





[UPDATE]

AKU & PERFUME

Aku daripada dulu tak pernah ada perfume dan tak suka pakai perfume. Sehinggalah satu hari tu kakak aku bagi aku 1set perfume, 4botol kecil. Uish aku ingat semua bau sama, rupanya lain lain hahaha k memang jakun. Bau dia pun tak terlalu kuat.

Yang paling aku suka pasal perfume, stress aku akan hilang bila aku hidu bau wangin perfume yang menyenangkan aku :)

Yeah! So, aku harap aku terpilih ameen! :D

JOM blogwalking! :D



Hai assalamualaikum semuaaa :)
Selamat petanggg!



p/s : Gambar di atas adalah hak milik sepenuhnya KarimahZulkafali. Haha. Gambar hari last SPM hoyeah. Berconteng wuuu. Haih, jangan marah, aku dah kena marah dengan abah hahahaa XD

Okay, back to my topic today.

For your information, i loveeeeeee blogwalking and follow semuaaaa orang. Hahaha! Yes, aku pun taktahu kenapa aku jadi gembira bila aku jumpa blog yang belum aku follow hihi.

So, harini aku p blogwalking 2 segmen yang aku join.

First, Segmen Blogwalking + Bloglist by blogger Shawal - Tamat 29 Disember 2015

Link untuk bw -- senarai peserta.

Okay yang kedua, Fadh's Birthday Segment by blogger Fadh- Tamat 19 Disember 2015 (harini)

Link untuk bw -- senarai peserta.

Masih belum terlambat untuk join :) Klik aje.

Sebenarnya, blogwalking ni ada banyakkkkkkk kelebihan. Korang boleh tambahkan follower korang. Dan, boleh kenal lagiiiii ramai blogger :) Jangan malu'malu, jangan segan'segan. Blogger semua manusia, takmakan manusia. HAHA! XD Korang nak aku followback, jangan lupa tinggalkan link korang kat bawah! :D

Btw, nanti inshaAllah aku sendiri yang akan buat segmen blogwalking inshaAllah :) Tunggu sat naa. Haha. Aku masih lagi dalam mood malas hihi. Pastikan korang join! :D

So, take care guys! :D
Adios! 






Friday, 18 December 2015

Saya nak menang tudung bawal crepe




TARIKH TUTUP : 31 DISEMBER 2015



Blogger Elia : Sebab saya happy, saya nak buat segmen! ;)




Klik banner


First Mini Giveaway by Tashira




Tamat 7Jan2016


MINI GIVEAWAY - SAYA NAK TOPUP

"Mini Giveaway - Saya Nak Topup"
klik banner - join
Syarat-syaratnya :-
  • Follow blog 
  • Buat entri bertajuk "MINI GIVEAWAY - SAYA NAK TOPUP"
  • Copy coding yang disediakan & paste kan dalam ruangan HTML
  • Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen entri ini 
  • Giveaway berlangsung 18.12.2015 - 25.12.2015
  • Giveaway tamat 25.12.2015 jam 11.59 malam
  • Pemenang dinilai melalui RANDOM.ORG







Tuesday, 15 December 2015

Misi Pencarian Sabahan Blogger by Ennor P Zurah





Tag : Ainur - Firdaus - Aqilah

Ayuh tolong kawan blogger kita jayakan misinya! :D Goodluck! :)


Fadh's Birthday Segment





Tarikh segmen: 15 Dec 2015- 19 Dec 2015 (20 Dec umum "pemenang")

Tag : Adah - Sabrina


Giveaway by mrs fara bernilai RM329





Monday, 14 December 2015

9 CONTOH GEJALA MEMPERSENDAKAN AGAMA



Assalamualaikum :)



AMARAN KERAS!!!!!

JANGAN sesekali anda mempersendakan agama Islam. JANGAN. Hukumnya haram dan berdosa. Hati'hati kawan'kawan :)

InshaaAllah pada hari ini aku nak kongsikan kepada semua contoh'contoh gejala mempersendakan agama.
Here i go~

1. Makan pada siang hari di khalayak ramai pada bulan Ramadhan.


Ehem, sebenarnya yang ni memang berlaku dalam masyarakat kita. Terutama kepada kaum wanita. Ya, orang yang melihatnya mungkin akan beranggapan anda sedang PSM (keuzuran) tetapi hormatilah bulan Ramadhan. Tak elok buat macam tu, berdosa :)

2. Menyambut hari raya dengan hidangan minuman keras.

3. Menyambut perayaan dengan hiburan yang diharamkan oleh syara'

cth mudah : Sambut hari raya dengan makwe, berpegangan tangan, berpeluk atau bersalaman. Haih, jangan rosakkan kegembiraan hari raya awak dengan malaikat duk catat dosa awak :)

4. Menyempitkan konsep beragama pada tuntutan fardhu ain semata'mata manakala tuntutan fardhu kifayah diabaikan.

Yang ni aku payah nak terang sebab aku takut aku TERsalah terang. Korang yang nak tahu, boleh rujuk yang lebih arif. Maaf :')

5. Menganggap bahawa ajaran Islam tidak sesuai dengan peredaran zaman.

Em yang ni sama dengan konsep berpakaian ketat sebab rasakan berpakaian longgar itu ketinggalan zaman. Haih awak, bukan ketinggalan zaman, tapi dah memang tuntutan agama Islam :)

6. Menghina dan mengkhianati kitab'kitab agama dan para ulama'

cth : Mengejek cara bacaan Al-Quran, memijak atau mengoyakkan helaian alQuran, meletakkan alQuran di tempat yang hina ( sama taraf dengan kaki)

7. Memutarbelitkan maksud ayat AlQuran dan Hadis untuk kepentingan peribadi sesuatu puak.

Em macam yang berlaku sekarang. Wujud ajaran sesat yang menyatakn solat hanya perlu niat sahaja berdasarkan hadis Nabi ada menyatakan. sesuatu perkara berdasarkan niatnya. Itu salah. Jangan mudah terpedaya dengan ajaran sesat itu. Belajar agama dengan lebih mendalam. InshaaAllah terselamat :)

8. Mempersendakan sunnah Rasulullah.

cth : Ejek lelaki berjubah singkat atau berserban.

9. Mempersendakan wanita Islam yang menutup aurat.

Haaaaa! Yang ni ramai zaman sekarang. MasyaAllah :(






Gold Giveaway #1 by Qiya Saad powered by Sayap Infiniti Network





14hb Disember 2015 sehingga 14hb Jun 2016.



 
 photo cats_zpscdjdlx5h.jpg