Wednesday, 30 July 2014

#56 Wordless | Jangan berdengki! |



Yuk berubah! :D

Saturday, 26 July 2014

HIJRAH

Assalamualaikum...

Bukan senang untuk berubah.
Ianya memerlukan pengorbanan yang besar.
Tanpa pengorbanan, hijrah kita hanya sia'sia.

Buang sifat malu. Buang sifat malas. Buang sifat putus asa.

Jangan malu!
Jangan malas!
Jangan putus asa!

Allah sentiasa ada untuk kita semua. Jangan risau.

Satu jalan untuk berubah demi Allah ialah dengan MENJAGA SOLAT. Solat mampu mencegah kita daripada melakukan perkara mungkar. InShaaAllah :)

Jika malas untuk berbuat baik, jangan pula berbuat jahat kerana tidak melakukan kejahatan adalah perbuatan yang baik.

Adios!

posted from Bloggeroid

Friday, 25 July 2014

Puppet Show


Hai! Assalamualaikum.
Hari ini aku nak mengimbas masa lalu. Haha. Masa lalu yang sangat'sangat best. Tahun 2009. Masa tu aku darjah 5. Aku buat satu persembahan yang dinamakan PUPPET SHOW.

Fuh memang mencabar sebab ianya memerlukan kerjasama yang tinggi. Semua kena buat sama'sama. Kena reka watak. Kena melukis. Huh, memang tak menang tangan. Tapi nasib baik ada cikgu yang membantu.

Maaf gambar blur

Meh aku cerita tentang apa Puppet Show ini.

Ada sebuah keluarga, seorang ibu dan seorang anak yang bernama Jack, Keluarga mereka keluarga yang miskin, mereka hanya ada seekor lembu sahaja.

Pada suatu hari, si ibu menyuruh anaknya menjual lembu milik mereka .Si anak pun pergilah menjual lembunyaa dan digantikan dengan biji benih. Si anak berlari pulang ke rumah. Sampai ke rumah si anak memberitahu apa yg berlaku lalu si ibu amat marah dan melemparkan biji benih itu ke tanah.

Pada keesokannya, mereka terbangun dan melihat pokok yang tinggi dan besar hingga ke langit. Si anak pun memanjat pokok itu hingga ke langit. Apabila sampai ke atas, dia ternampak sebuah istana yang besar dan cantik. Dia bergegas pergi ke istana itu. Dia mengetuk pintu dan secara tidak sengaja pintu itu terbuka dan dia melihat seekor gergasi.

Gergasi itu berkata "Baik awak lari sebelum suami saya memakan awak". Jack pun berkata "Saya akan pergi jika awak memberi saya sesuatu". Gergasi itu bersetuju dengan cadangan Jack. Gergasi itu bergegas mengambil seekor ayam untuk diberi kepada budak itu.

Tiba'tiba, si suami gergasi yang nampak kejadian itu berlari mengejar Jack. Sedang Jack berlari dia terjentik sebuah alat muzik lalu si gergasi pun tertidur. Budak itu bergegas berlari turun ke bawah sambil membawa ayam itu.

Selepas Jack sampai ke rumahnya, dia terus memotong pokok itu. Lantas Jack memberitahu kejadian itu kepada ibunya. Selepas itu keluarga mereka kembali bahagia. THE END


Muahahaha, best kan? Aku rasa masa tu watak aku adalah gergasi. Or Jack. Aku lupa. Haha. Rindu apabila mengenang masa silam.

Kbye. Wassalam.

Test posting

Selamat pagi semua!

posted from Bloggeroid

Thursday, 24 July 2014

Pertandingan Menulis Surat 1Malaysia 2014



Hi!



Just wanna say, aku nak sertai pertandingan ni! Yaaa aku nak. Semangat ni. Muahaha. Aku jumpa pasal pertandingan ni di entry di blog blogger Syahmi :)

So, apa kata korang pun join sekali? :P

Aku dalam kategori B. Dan korang tak akan rugi kalau join pertandingan ni sebab semua peserta akan dapat sijil! :D

Meh aku senaraikan syarat pernyertaan :

a) Pertandingan Menulis Surat 1Malaysia ini dibuka kepada kategori berikut:
i. Kategori A : Pelajar sekolah rendah (Tahun 1 hingga Tahun 6)
ii. Kategori B : Pelajar sekolah menengah (Tingkatan 1 hingga 
Tingkatan 5)
iii. Kategori C : Terbuka bagi rakyat Malaysia yang berusia 18 tahun dan ke 
atas
iv. Kategori Khas : Terbuka bagi Orang Kelainan Upaya (OKU) berusia 9 
tahun hingga 45 tahun

b) Pertandingan ini dibuka dari 1 Julai 2014 hingga 31 Ogos 2014.

c) Setiap peserta hendaklah memilih salah satu pilihan tajuk yang diberikan 
seperti berikut:
i. Tulis sepucuk surat tidak rasmi kepada Perdana Menteri Malaysia 
untuk menyatakan kenapa Malaysia menjadi destinasi pilihan pelancong 
asing.
ii. Tulis sepucuk surat tidak rasmi kepada Perdana Menteri Malaysia 
tentang pengalaman dan keistimewaan melancong di Malaysia.
iii. Tulis sepucuk surat tidak rasmi kepada Perdana Menteri Malaysia 
tentang cadangan untuk meningkatkan industri pelancongan di kawasan 
anda yang berkonsepkan Pelancongan 1Malaysia.

d) Format surat adalah SURAT TIDAK RASMI.

e) Surat mestilah bertulis tangan, kemas, dan mudah dibaca. Tidak dibenarkan 
sama sekali menggunakan mesin taip atau computer. Peserta Kategori D OKU 
(Penglihatan) hendaklah menggunakan mesin taip Braille dan karya yang 
dihantar disertakan dengan terjermahan.

f) Surat yang ditulis mesti mengandungi jumlah patah perkataan mengikut 
kategori seperti yang berikut:
i) Kategori A: Sekolah Rendah - 150 hingga 250 patah perkataan
ii) Kategori B: Sekolah Menengah - 350 hingga 500 patah perkataan
iii) Kategori C: Terbuka (18 tahun ke atas) - 550 hingga 700 patah perkataan
iv) Kategori D: OKU (9 – 45 Tahun) -Tidak melebihi 300 patah perkataan

Anda berminat untuk join?
Klik SINI untuk download borang dan terma & syarat.
Ketahui maklumat lanjut di SINI

Ayuh sama'sama mencuba nasib! :D
Bye~


Btw, hadiah RM2500 menanti :P Jangan lepaskan peluang keemasan ini!

Rasulullah contoh TERBAIK!



Assalamualaikum semua :)
Selamat berbuka puasa! Hari ini sudah 26hari kita berpuasa. Alhamdulillah :)
Semoga puasa kita diterima Allah. Ameen!

Hari ini aku nak kongsi pasal AKHLAK RASULULLAH yang boleh dijadikan CONTOH TERBAIK untuk kita semua.
Jom baca cerita ini sama'sama :)
InShaaAllah bermanfaat untuk semuaaa :D

-------------------------------------------------------------------

Suatu hari, Rasulullah SAW didatangi oleh seorang wanita kafir. Ketika itu baginda bersama beberapa orang sahabat. Wanita itu membawa beberapa biji buah limau sebagai hadiah untuk baginda. Cantik sungguh buahnya. Sesiapa yang melihat pasti terliur. Baginda menerimanya dengan senyuman gembira.

Hadiah itu dimakan oleh baginda Rasulullah SAW seulas demi seulas sambil tersenyum. Biasanya Rasulullah SAW akan makan bersama para sahabat. Tidak kira sedikit atau banyak. Namun kali ini tidak. Tidak seulas pun diberikan kepada para sahabat. Rasulullah SAW terus makan sambil tersenyum, sehingga habis kesemua limau itu. Kemudian, wanita itu meminta diri untuk pulang, diiringi ucapan terima kasih dari Rasulullah SAW.

Sahabat - sahabat agak kehairanan dengan sikap Rasulullah SAW itu. Lalu mereka bertanya. Dengan tersenyum Rasulullah SAW menjelaskan

"Tahukah kamu, sebenarnya buah limau itu terlalu masam semasa saya merasainya kali pertama. Kiranya kalian turut makan bersama, saya bimbang ada antara kalian yang akan mengenyet mata atau memarahi wanita berkenaan. Saya bimbang hatinya tersinggung. Sebab itu saya habiskan kesemuanya."


Begitulah akhlak Rasulullah SAW. Baginda tidak akan memperkecil-kecilkan pemberian seseorang biarpun benda yang tidak baik, dan dari orang bukan Islam pula. Wanita kafir itu pulang dengan hati yang kecewa. Mengapa? Sebenarnya dia bertujuan ingin mempermain-mainkan Rasulullah SAW dan para sahabat baginda dengan hadiah limau masam itu. Malangnya tidak berjaya. Rancangannya ditewaskan oleh akhlak mulia Rasulullah SAW.

Sumber : SINI

Wednesday, 23 July 2014

10 solat yang tidak diterima Allah


Assalamualaikum :)
Jom sama'sama membaca perkongsian hari ni.
Semoga bermanfaat kepada semua.

Rasulullah S. A. W. telah bersabda yang bermaksud : "Sesiapa yang memelihara solat, maka solat itu sebagai cahaya baginya, petunjuk dan jalan selamat dan barangsiapa yang tidak memelihara solat, maka sesungguhnya solat itu tidak menjadi cahaya, dan tidak juga menjadi petunjuk dan jalan selamat baginya." (Tabyinul Mahaarim)

Rasulullah S. A. W telah bersabda bahawa : "10 orang solatnya tidak diterima oleh Allah S. W. T, antaranya :

1. Orang lelaki yang solat sendirian tanpa membaca sesuatu.
2. Orang lelaki yang mengerjakan solat tetapi tidak mengeluarkan zakat.
3. Orang lelaki yang menjadi imam, padahal orang yang menjadi makmum membencinya.
4. Orang lelaki yang melarikan diri.
5. Orang lelaki yang minum arak tanpa mahu meninggalkannya (Taubat).
6. Orang perempuan yang suaminya marah kepadanya.
7. Orang perempuan yang mengerjakan solat tanpa memakai tudung.
8. Imam atau pemimpin yang sombong dan zalim menganiaya.
9. Orang-orang yang suka makan riba'.
10. Orang yang solatnya tidak dapat menahannya dari melakukan perbuatan yang keji dan mungkar."

Sabda Rasulullah S. A. W yang bermaksud : "Barang siapa yang solatnya itu tidak dapat menahannya dari melakukan perbuatan keji dan mungkar, maka sesungguhnya solatnya itu hanya menambahkan kemurkaan Allah S. W. T dan jauh dari Allah." Hassan r. a berkata : "Kalau solat kamu itu tidak dapat menahan kamu dari melakukan perbuatan mungkar dan keji, maka sesungguhnya kamu dianggap orang yang tidak mengerjakan solat. Dan pada hari kiamat nanti solatmu itu akan dilemparkan semula ke arah mukamu seperti satu bungkusan kain tebal yang buruk."

Sumber : SINI

Thursday, 17 July 2014

Segmen : Kad Raya By Mouth and Foot

|| Assalamualaikum ||
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani


Alhamdulillah , dengan lafaz Bismillah , wani memulakan segmen ini . Ini merupakan segmen pertama dari blog wani .


 . InshaaAllah , tamat pada 18hb Julai 2014 ( 20 Ramadhan 1435 )
 . Seramai 16 orang akan menerima kad ini .
 . Pemenang di pilih secara random.org .
 . Semoga segmen ini berhasil dan May Allah Bless You (:

|| Nota Pintu ||
Nak tahu kenapa nama segmen wani By Mouth & Foot ? Sebab kad raya yang bakal wani bagi ini , dari Orang Kurang Upaya yang melukis kad raya ini dengan menggunkan mulut dan kaki . Memang family wani tiap-tiap tahun akan terima kad raya dan perlu bayar kepada persatuan mereka .


|| Terima kasih , Fi Hifzillah . Ilal LiQa'  ||






NotaKaki: Nak hadiah superb? Nak topup free? Jom sertai giveaway'giveaway awesome lagi meletop :) Tekan SINI okay? K bagus (Y) Haha XD

Giveaway Raya by Azyan Ramle


*Entri melekat dengan gam gajah sehingga malam RAYA*


TARIKH PENTING!!
Tarikh Mula : 14.7.14

Tarikh Akhir : Malam RAYA (RAYA EVE)

Hadiah MISTERI menanti TOP REFERRAL!
Minuman Ephyra untuk yang bertuah!
Novel pd yang bernasib baik!
Topup pd yang lucky!
Dan lain-lain hadiah untuk dimenangi.. 

[Klik Banner untuk JOIN]


GA ini disponsor oleh Azurah | Afiqah | Emi | Siti Nur Syahirah | AHR On9 Shope 







NotaKaki: Nak hadiah superb? Nak topup free? Jom sertai giveaway'giveaway awesome lagi meletop :) Tekan SINI okay? K bagus (Y) Haha XD

Segmen Raya 2014 Bubblynotes: Dengan Ingatan Tulus Ikhlas...

http://www.bubblynotes.com/2014/07/segmen-raya-2014-bubblynotes-dengan.html

Segmen Raya 2014 Bubblynotes: Dengan Ingatan Tulus Ikhlas ini dibawakan khas untuk uolss bersempena dengan Syawal yang bakal menjelma beberapa minggu jer lagi ni. ^_^... Dalam masa yang sama kira2 macam Blog E-Card dari Bubblynotes.Com kepada uolss jugaklah... Tak dapat or tak sempat nak hantar Kad Raya pakai pos, pakai Blog E-Card pun boleh juga ye tak??? Janji ucapan sampai... Sebab kalau nak diikut2kan iolss nak ajer hantar Kad Raya pada semua readers Bubblynotes yang selama ini sudi datang menjenguk dan membaca entri2 Bubblynotes.Com selama ini... Dalam masa yang sama segmen ini bertujuan nak rapatkan lagi silaturahim sesama weolss semua, follow memfollow serta blogwalking. Semua blogger tak kira baru atau lama, famous atau tak, retis atau tak, glam atau tak adalah dijemput untuk memeriahkan segmen ini. 10 pemenang akan dipilih oleh Pakcik Random.Org dan kesemua pemenang yang terpilih akan disenaraikan di dalam Bloglist Segmen Bubblynotes.Com bagi menggantikan Bloglist Segmen yang terdahulu. 

"Tarikh Segmen: 12/7/2014 sehingga 19/7/2014"

Hanya 4 Langkah Mudah Diperlukan:
1. FOLLOW blog Bubblynotes.Com dan ADD TO CIRCLE G+ Farah Waheda Wahid
2. Buat entri bertajuk Segmen Raya 2014 Bubblynotes: Dengan Ingatan Tulus Ikhlas... 
3. Copy coding yang telah disediakan ke dalam ruangan HTML dan Publish entry. Untuk copy coding di bawah, sila HIGHLIGHT/KLIK semua coding dan tekan CTRL + C secara serentak.

Credit to MiaLiana.Com
4. Tinggalkan URL entry uolss ke dalam ruangan komen entri ini. 

PEMILIHAN PEMENANG:
1. 10 blog akan dipilih melalui Random.Org. 
2. Pemenang akan diumumkan pada 23/7/2014 yang mana kemudiannya akan dimasukkan terus ke dalam senarai bloglist pemenang segmen. 





NotaKaki: Nak hadiah superb? Nak topup free? Jom sertai giveaway'giveaway awesome lagi meletop :) Tekan SINI okay? K bagus (Y) Haha XD

Mini GA : Teka Dunkin's Donut




Tarikh tutup : 27 Julai 2014 jam 2359
Jawapan pada teka teki akan dikeluarkan pada 02 Ogos 2014
Pemenang diumumkan pada 03 Ogos 2014

 3 biji Dunkin's Donut yang saya teka : 3, 4 dan 5

Hadiah hadiah untuk mini ga nih ialah :-

1 botol losyen badan gamat 175ml x seorang pemenang
1 helai tudung bawal x 2 orang pemenang
1 helai wide shawl x seorang pemenang
2 topup x 2 orang pemenang
Review blog x 3 orang pemenang

Bloglist blog Pink Ummi x 3 orang pemenang


NotaKaki: Nak hadiah superb? Nak topup free? Jom sertai giveaway'giveaway awesome lagi meletop :) Tekan SINI okay? K bagus (Y) Haha XD

Wednesday, 16 July 2014

Kad Raya Pertama dari bloggers!



Hai :) Assalamualaikum!
Apa khabar semuaa?
Jyeah hari ni aku nak share kegembiraan aku dapat kad raya pertama untuk tahun ni! Kad raya yang pertama ini daripada blogger Zumal. Thanks bro :)


Bagi menghargai kad raya dari blogger Zumal, aku akan pos jugak kad raya dekat dia! InShaaAllah. Tapi kad raya tu, aku akan buat sendiri (kot). Taknak beli. Hehe. Jimat + Malas. Aku jamin cantik. Haha. InShaaAllah aku akan pos kad raya aku kepada semua bloggers yang hantar kad raya kat aku :)
Okay adios~ Selamat berbuka!

Jutaan terima kasih aku ucapkan untuk blogger Zumal :)



SUPER RAYA SALE di LAZADA.com.my

Assalamualaikum dan selamat berpuasaaa semuaa :)


Hari ini mungkin hari bertuah kepada para penggemar shopping sekalian! Kerana Lazada.com.my mengadakan SUPER RAYA SALE khas buat anda semua! Walau dimana pun anda berada, anda tetap boleh shopping secara online. Sangat mudah.

Bagi aku, shopping online adalah sangat mudah, jimat masa, duit dan tenaga anda :) Jangan merumitkan perkara yang mudah :D


SUPER RAYA SALE menawarkan diskaun sebanyuntuk semua barangan raya dari langsir raya baru, baju raya baru, bakeware untuk buat cookie raya baru, etc.

SUPER RAYA SALE hanya sah pada 16JULAI2014 SEHINGGA 17JULAI2014, 11.59PM SAHAJA.


SUPER RAYA SALE menawarkan diskaun untuk kategori Home & Living. Anda akan mendapat diskaun jika anda membeli barangan daripada kategori Home & Living berharga RM77 dan keatas!

Home & Living merupakan barangan rumah seperti meja, barangan memasak, bekas-bekas makanan dan banyakkk lagi :)
Saya lampirkan contoh barangan Home & Living :



Anda boleh shopping pelbagai lagi barangan Living & Home di Lazada.com.my!

SUPER RAYA SALE juga menawarkan diskaun untuk kategori Home Appliances! Diskaun akan diberi kepada anda jika anda membeli barangan daripada Home Appliances yang berharga RM99 dan keatas!

Barangan di kategori Home Appliances sangat sesuai dibeli oleh para suri rumah sekalian kerana terdapat banyak barang Home Appliances yang memudahkan kerja para suri rumah sekalian. Para wanita bekerjaya juga disyorkan membeli barangan Home Appliances di Lazada.com.my! Di Home Appliances menyediakan barangan dapur seperti blender, vacuum, microwave dan banyak lagi barang yang berkualiti tinggi.

SUPER RAYA SALE juga menawarkan BIG SALE untuk Samsung Gadget. Awesome! Kepada penggemar Samsung Gadget, inilah masa yang sesuai untuk anda shopping sakan di Lazada.com.my untuk mendapat gadget impian anda!

Di Lazada.com.my juga akan mengadakan Raya Fashion Sale kepada anda semua! Jangan sesekali lepaskan peluang untuk beraya sakan dengan barangan Lazada.com.my. DAN yang menariknya juga, Lazada.com.my juga akan mengadakan online game Wheel of Raya (lebih kurang macam Roda Impian) dan menangi hadiah termasuk cash voucher RM100 untuk mendapatkan lebih banyak diskaun.


Macam mana nak membeli belah di Lazada.com.my? Gambar dibawah menjawab persoalan anda :)


Jika anda ada beberapa pertanyaan, anda boleh klik di Costumer Care :)
Jangan lupa dapatan barangan impian anda semua di Lazada.com.my! Peluang hanya datang sekali. Meriahkan raya anda di Lazada.com.my.
Dan jangan lupa, SUPER RAYA SALE hanya berkesan pada 16JULAI2014 SEHINGGA 17JULAI2014, 11.59PM SAHAJA.

Okay, selamat membeli belah di Lazada.com.my :)
Adios~





Tuesday, 15 July 2014

FIRST GIVEAWAY: [29] ULANG TAHUN PERKAHWINAN MA DAN ABAH




Tamat 12Ogos2014

Assalamualaikum :)
Selamat Ulang Tahun Perkahwinan. Semoga hubungan ma dan abah akak diredhai Allah :) Ameen! Dan semoga hubungan itu kekal hingga syurga Allah.!

Saya ada sebuah keluarga yang besar! Hehe. 8orang ahli keluarga.

-Abah : Zulkafali bin Awang
-Umi : Rohaya binti Mohammad Yusof
-Abang : Ahmad Hanif Ajwad bin Zulkafali
-Kakak : Syakirah binti Zulkafali
-Kakyam : Maryam Jamilah binti Zulkafali
-Saya! : Karimah binti Zulkafali
-Huda : Huda binti Zulkafali
-Adik : Solihah binti Zulkafali

Ramai kan? Haha :) Alhamdulillah. Umi seorang penjahit profesional! Haha. Semua baju raya keluarga, umi yang jahit. Hebat kan? Haha.

Setiap kali berpuasa, umi mesti sibuk. Start dari bulan Syaaban. Masuk je bulan Ramadhan, siang malam umi menjahit. Kesian tengok umi. Umi pernah cakap, "Susah nak cari duit. Jadi, jangan sia'siakan duit." Abah pulak, hujung minggu je stay kat rumah. Abah kerja jauh. Mereka berkorban mencari rezeki untuk kelurga. Terima kasih abah umi :)


NotaKaki: Nak hadiah superb? Nak topup free? Jom sertai giveaway'giveaway awesome lagi meletop :) Tekan SINI okay? K bagus (Y) Haha XD

Segmen KAD RAYA BERSAMA AIZU




Tamat 17Julai2014.


NotaKaki: Nak hadiah superb? Nak topup free? Jom sertai giveaway'giveaway awesome lagi meletop :) Tekan SINI okay? K bagus (Y) Haha XD

SEGMEN APA KATA PROMOT? by m.e



Tamat 30Ogos2014

Tag : Hidayah and semua yang baca entry ni :p

Add or follow Facebook : Karimah Zulkafali II
Follow Twitter : @MissKarimah_
Ask me : MissKarimah
Follow Google+ : KarimahZulkafali

So, jom join semua untuk meningkatkan follower dan traffic anda! :D


NotaKaki: Nak hadiah superb? Nak topup free? Jom sertai giveaway'giveaway awesome lagi meletop :) Tekan SINI okay? K bagus (Y) Haha XD

Segmen: Saya Nak Kad Raya Daripada Ekatikah


Klik untuk join!

Pada zaman era moden ini, amalan kirim-mengirim kad raya tidak dilupakan. Walaupun zaman sekarang orang ramai lebih gemar mengirim balas ucapan Hari Raya menggunaan pesanan ringkas SMS, WhatsApp dan sebagainya, kad raya masih antara yang the best. Hehe

Oleh itu, satu Segmen: Saya Nak Kad Raya Daripada Ekatikah diadakan. Bermula hari ini 13hb July dan berakhir pada 20hb July jam 12 tengah hari. Sesiapa yang nak kad raya, dijemput untuk sertai.

Syarat-syarat:
1. Follow blog Bila Jari Mula Menaip, add to circle G+ EkaTikah.
2. KLIK   .
3. Buat entri bertajuk Segmen: Saya Nak Kad Raya Daripada Ekatikah.
4. Copy coding yang telah disediakan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri. Untuk copy coding di bawah, sila HIGHLIGHT/KLIK semua coding dan tekan CTRL + C secara serentak.

Credit to MiaLiana.Com

5. Tinggalkan URL entri di ruangan komen entri ini.

Pilihan Pemenang:
1. 20 orang pemenang akan dipilih menggunakan Ramdom.org.
2. Pemenang akan diumumkan sama tarikh tamat penyertaan.

 Selamat menjoinkan diri  






NotaKaki: Nak hadiah superb? Nak topup free? Jom sertai giveaway'giveaway awesome lagi meletop :) Tekan SINI okay? K bagus (Y) Haha XD

Segmen: Kad Raya CikkMiraDotCom




Tamat 20Julai2014.


NotaKaki: Nak hadiah superb? Nak topup free? Jom sertai giveaway'giveaway awesome lagi meletop :) Tekan SINI okay? K bagus (Y) Haha XD

Segmen Kad Raya




Tamat esok! 


NotaKaki: Nak hadiah superb? Nak topup free? Jom sertai giveaway'giveaway awesome lagi meletop :) Tekan SINI okay? K bagus (Y) Haha XD

Segmen Blogger Aktif Bulan Julai




Klik untuk join! :D


NotaKaki: Nak hadiah superb? Nak topup free? Jom sertai giveaway'giveaway awesome lagi meletop :) Tekan SINI okay? K bagus (Y) Haha XD

Sunday, 13 July 2014

Himpunan Nama-Nama Indah Dalam Islam


Assalamualaikum!

Hari ni aku nak kongsikan kat korang semua satu laman web yang memang best la. Aku syorkan kepada para BAKAL ibu atau BAKAL ayah. Haha. So korang boleh la pilih nama anak korang kat laman web http://name.crazyartzone.com/ :D

Hebat doh. Aku try cari nama aku.

And the result is...

Karimah bermaksud "mulia"


  
KARIMAH
KKomited
AAmanah
RRamah
IIkhlas
MMesra
AAlim
HHarum
Apa ada pada nama?

Benda alah ni takmau duk tengah -.- Haha lol.

Aku nak try nama ayah aku jap.



ZULKAFALI
ZZuhud
UUntung
LLemah-lembut
KKomited
AAmanah
FFleksibel
AAlim
LLincah
IIkhlas
Apa ada pada nama?

So korang try la. Ambil tahu apa makna nama korang. Makna nama penting tau. Ianya seolah'olah doa :)

Aku pun nak kongsikan nama'nama yang terlarang.

Abkam -Tidak celik, buta
Abiqah -Hamba yang lari dari tuannya
Afinah -Yang bodoh
Asyar -Paling jahat
Asyirah -Yang tidak bersyukur atas nikmat
Amah -Hamba suruhan perempuan
Baghiah -Yang zalim, jahat
Bahimah -Binatang
Balidah -Yang bodoh, bebal
Bakiah -Yang menangis, merengek
Baqarah -Lembu Betina
Batilah -Yang batil, tidak benar
Dabbah -Binatang
Dahriyah -Yang mempercayai alam wujud dengan sendirinya
Dahisyah -Goncang, stress
Darakah -Kedudukan yang rendah
Daniyah -Yang lemah dan hina
Dami'ah -Yang mengalir air matanya

Ada banyak lagi. Korang search la dekat laman web tu. Orait?
Okay.
Jangan bagi nama anak korang pelik'pelik sudah. Kan takde makne, rugi ja.
Okay adios~

Friday, 11 July 2014

Running Man Contest

klik banner untuk join
Senarai Hadiah
1. Dvd Running Man (1x) - paling banyak review/Like
2. Boomark doodle 'handmade' (3x) -  http://www.random.org/
3. Doodle from Miss Kepeng  (2x) - bagi 2 penyertaan terawal

Hasil Kreativiti anda:



5 Sebab kenapa saya suka RUNNING MAN
1. Running Man ialah satu reality show yang menyeronokkan.
2. I love Monday Couple
3. My birthday sama dengan birthday Kang Gary
4. I love all of Running Man's members
5. Dapat menceriakan hati dengan lawak Running Man yang sempoi~





NotaKaki: Nak hadiah superb? Nak topup free? Jom sertai giveaway'giveaway awesome lagi meletop :) Tekan SINI okay? K bagus (Y) Haha XD

 
 photo cats_zpscdjdlx5h.jpg