Thursday, 29 May 2014

Liebster Award Nomination by Hajar Rash's


Hi and Assalamualaikum.
I'm so bored so i decide to answer all of Liebster Award.
I got tagged from Sis Hajar Rash's 
Thank you!

So here i go :)

1. Macam mana terdetik hati tu nak jadi seorang blogger?
= Kawan yang aktif blog. So jadi terikut la. Lepas tu dah terikat terus. Hehe.

2. Kawan atau family tau tak anda ni blogger?
= Tahu :) Ramai kawan yang terikut aktif balik berblog selepas tahu saya aktif berblog. Kakak pun ada yang terikut. Hihi.

3. Pengalaman jadi blogger...manis atau pahit?
= Manis! Haha. Dapat banyak hadiah giveaway. Alhamdulilllah. Ada jugak yang pahit. Pernah kena marah dengan blogger lain sebab dulu takde follower widget -_- Blogger tu berapa kali mari sound. Sabar je la ><

4. Asal mana?
= Terengganu Darul Iman :)

5. Artis lelaki/perempuan yang anda minat?
= Dato' Siti NurHaliza. Heliza Helmi. Maher Zain. 

6. Teringin untuk jadi sesiapa tak?
= Nope. I love to be myself :)

7. Apa yang paling nak dalam hidup?
= Buat haji dan umrah satu family :D

8. Anda ni student ke worker? keje mane..study mane?
= Student! Study SMA Al-Falah Kemaman :)

9. Bila orang tau anda ni blogger..pernah kena kutuk tak?
= Em tak pernah. Hehe. Pernah blog kena kutuk je sebab kawan cakap tak cantik -_- Sabar je la. Haha.

10. pendapat anda mengenai lelaki/perempuan? kalau anda perempuan kena bagi pendapat mengenai lelaki dan begitulah sebaliknya
= Lelaki ni, tak boleh dipercayai. Selalu bohong.

11. Pendapat anda mengenai blog saya =)
= Header yang comel! Haha. Cantik. Kemas. Tetapi patut diletakkan warna lain jugak supaya lebih menarik dan gempak gitu. Hehe jangan marah :D

End.
Sesiapa yang nak kena tag, sila komen. Haha. Serious. Nanti aku akan kumpulkan semua jawapan dan tag anda! Yang tak pernah kenalah. Yang banyak kali kena, aku taknak tag :p Haha aku nak semua blogger rasai pengalaman kena tag. Huahuahua XD

Sekian.

#46 Wordless | THE CUTEST SELFIE |


Embedded image permalink

Aaaaaaaaa comel kan? Aaaaaaa comel sangat! Aaaaaa subhanAllah :D

"SEGMEN: Saya nak watermark by kapas-putih.blogspot.com"


SEGMEN: Saya nak watermark by kapas-putih.blogspot.com
Klik untuk join.
Tamat 8Jun2014.

Url blog : http://theonlygirl98.blogspot.com/
Perkataan : StayStrong
Warna : Merah + Pink + Putih

NotaKaki: Nak join giveaway'giveaway yang awesome lagi menarik tertarik kau memang da boom? Haha. Click SINI k ;)

Mini Giveaway untuk Followers


Klik untuk join.
Tamat 2Jun2014.


NotaKaki: Nak join giveaway'giveaway yang awesome lagi menarik tertarik kau memang da boom? Haha. Click SINI k ;)

SEGMEN : SCHOOL HOLIDAY BLOGWALKING WITH DE'MAHABBAH


Klik untuk join.
Tamat 2Jun2014.


NotaKaki: Nak join giveaway'giveaway yang awesome lagi menarik tertarik kau memang da boom? Haha. Click SINI k ;)

Segmen | Blog Review By ERAZ FADLI


ERAZ FADLI mengajak semua blogger untuk join Segmen | Blog Review By ERAZ FADLI.. Segmen yang sangat simple dan insyaallah akan memberi manfaat kepada yang join..  Segmen ini bermula sekarang dan akan berakhir pada Isnin, 02 Jun 2014 pukul 11:59 Malam sahaja.. LIMA atau mungkin SEPULUH atau mungkin lebih blog akan dipilih untuk direview.. Korang sure tahu apa keistimewaan blog di review kan.. Sama-sama membantu..

Selain daripada itu, seorang TOP REFERRAL akan untuk mendapat saguhati RM 10 atas usaha beliau promote, share dengan kawan-kawan serta join segmen ini.. Cara nak dapatkan TOP REFERRAL? Tentulah kena join segmen ini, lepas share link entri korang di Facebook ke, Twitter ke, group-group yang ada di Facebook ke kan..
Syarat : -
  1. Follow blog Eraz, dan like Page E'raz Fadli.. 
  2. Buat tajuk entri Segmen | Blog Review By ERAZ FADLI
  3. Copy coding code yang telah disediakan di SINI dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan publish entri..
  4. Beritahu pendapat anda tentang blog ERAZFADLI.COM dan apa istimewanya blog korang..
  5. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen ini..
Pendapat tentang blog ERAZFADLI.COM -
| Header yang gempak! Simple dan teratur|

Keistimewaan blog sendiri - 
| Blog seorang remaja. Berkongsi cerita, tips, pendapat, nasihat. Dan yang paling penting suka join Giveaway! | 

# Senang.. Idea cara yang simple dan mudah ini dikreditkan kepada blogger MiaLiana..



NotaKaki: Nak join giveaway'giveaway yang awesome lagi menarik tertarik kau memang da boom? Haha. Click SINI k ;)

Simple Giveaway : Projek DRESS BAJET


Klik untuk join.
Tamat bila'bila masa.

Ada sesiapa yang nak beli baju raya HAVOC dan MURAH? Beli di Projek DRESS BAJET. Aaaa serious cantik dan elegant.


NotaKaki: Nak join giveaway'giveaway yang awesome lagi menarik tertarik kau memang da boom? Haha. Click SINI k ;)

Wednesday, 28 May 2014

TIPS PEREMPUAN BERHIJAB : Cara menghilangkan buah rambut.

Comel kan Haliza Helmi? Cute jee :)

Hai. Assalamualaikum :)

Sebenarnya aku tertarik untuk kongsi tips ni untuk korang semua sebab aku pun mengalaminya -_- Almaklumlah budak sekolah. Sekolah kan waktu pagi, so no time untuk mengeringkan rambut. Aku tak suka pakai pengering rambut sebab ianya boleh membuatkan rambut aku kasar.

Taknak mandi rambut pagi'pagi, aku ada migrain. Aku memang selalu tak mandi rambut pagi'pagi, tapi kebelakangan ni, aku selalu migrain teruk. Serious sakit. So aku ambil keputusan nak mandi rambut pagi pagi.

Dannnn buah rambut pun muncul -_- dengan lebatnya.

Macam'macam buah ada. Rambutan, durian, cempedak, betik -_- Aaaaaa aku tak suka. Haha. So aku nak kongsikan tips macam mana nak hilangkannya.

Sumber : SINI


1) Ambil segenggam daun buluh dan rebus sehingga mendidih. Setelah sejuk, gunakan air rebusan itu untuk membasuh rambut. Lakukan 2 kali seminggu. Rambut akan lebih mudah disikat dan buah pada rambut akan luruh apabila disikat.


2) Tumbuk daun inai sehingga lumat. Lumurkan ada seluruh rambut dan biarkan selama 2 jam. Bilas dan sikat rambut.


3) Ramas daun pinang bersama sedikit garam kasar dalam sedikit air, kemudian sapukan air pada keseluruhan rambut dan kepala. Biarkan selama setengah jam dan bilas dengan air bersih. Lakukan 2 kali seminggu. Rambut akan lebih mudah disikat dan buah pada rambut akan luruh apabila disikat.

Sumber : SINI

Untuk membuang buah pada rambut, ambil beberapa batang kangkung kemudian direbus. Basuh rambut anda dengan air yang digunakan untuk merebus kangkung tadi. Biarkan untuk beberapa minit dan basuh semula dengan air bersih.

Ada jugak yang suruh basuh dengan air santan kelapa.

-----------

Aaaa yang ni je aku jumpa dekat Encik Google.

Em aku nak try jugak 4 tips ni. Korang ada tips lain? Boleh komen bawah ni :) TAPI TOLONG JANGAN SURUH AKU POTONG RAMBUT. Haha serious talk. Aku taknak potong rambut. Sayang weh. Umi aku berapa kali dah suruh potong, aku taknak. Kalau terdesak sangat, baru aku potong. Huhu.

Okay kerjasama anda semua, amat saya hargai! :)
Thank you.

Btw, happy holiday!


#45 Wordless | No more CADBURY |

Embedded image permalink

": Who needs cadbury when you have this. "

Korang pernah buat? Aku pernah. Tapi aku tak guna paket milo tu. Aku guna yang serbuk tu. Then aku masukkan dalam plastik and gosok macam dalam gambar tu. Memang best. Serious tak tipu :)

Tuesday, 27 May 2014

"Awesome Giveaway By Rara Deluxe"


Awesome Rara Deluxe Giveaway 



Klik banner untuk join : )

Big thanks to :

Sponsor-sponsor awesome iaitu ShaZa Kpop Online,Button Badge Bajet,A.M Kpop Shop,Hanbok Media Kpop Shop | Kpop Online Store | YS Online Shop | Korean Shop Collection | My Stitching World and Shop | Muslimah Attire Madness | Lilly Lolly | Shahoney Kitty Shoppe | NIF Collection | Lady Passion Style | Slim Beautycare SBC | Stylez Store House | Red Boutique House | Yana Pink Blossom  | Papa Mama Buah Cinta | NZ Wardrobe | Ekinrazali da tailor | Siti Hajar Karim | Siblingshoppe.Giveaway ini dianjurkan oleh Rara Deluxe 

Senarai Hadiah :-
  • 1 Korean single or mini album x 1 by ShaZa Kpop Online
  • 1 set Button Badge BAP x1 by Button Badge Bajet
  • 1 topi BAP x 1 by Kpop Online Store
  • 1 barang misteri EXO x 2 by YS Online Shop
  • EXO Overdose Lomo Cards Set (30pcs) by A.M Kpop Shop
  • Kai Official Button Badge by Hanbok Media Kpop Shop
  • Shinee Everybody Photo set B by Hanbok Media Kpop Shop
  • Exo watch by K-Kiomi Market
  • Random Kpop Badge x3pcs by A.M Kpop Shop
  • Unofficial poster x3 / photo card by Korean Shop Collection
  • 1 shawl by My Stitching World and Shop
  • 1 handsocks x 2 by Muslimah Attire Madness
  • 1 cute bookmark x 1 by Lilly Lolly
  • 1 pore strip x 1 by Shahoney Kitty Shoppe
  • 1 keychain x 1 by Shahoney Kitty Shoppe
  • 1 inner neck magic x 1 by NIF Collection
  • 2 hand mask x 2 by Lady Passion Style
  • Shawl x 1 by Slim Beautycare SBC
  • Shoe under the bed x 1 by Stylez Store House
  • Jumpsuit x 1 by Red Boutique House
  • Ladies accessories x 2 by Yana Pink Blossom 
  • Topup RM 5 x 2 by Papa Mama Buah Cinta
  • Topup RM 5 x 1 by NZ Wardrobe
  • Topup RM 10 x 1 by NZ Wardrobe
  • Tooup RM 5 x 4 by Ekinrazali da tailor
  • Topup RM 10 x 5 by Siti Hajar Karim 
  • Voucher RM 4 untuk semua peserta by Siblingshoppe

Nota untuk penganjur : No insta acc.


NotaKaki: Nak join giveaway'giveaway yang awesome lagi menarik tertarik kau memang da boom? Haha. Click SINI k ;)

#44 Wordless | i wish |

Embedded image permalink

": I really wish I could do that.... "

Segmen Follow Me By Aliatul Aiman Blog


Klik untuk join.
Tamat bila'bila masa :D


NotaKaki: Nak join giveaway'giveaway yang awesome lagi menarik tertarik kau memang da boom? Haha. Click SINI k ;)

SEGMEN : blogwalking CUTI SEKOLAH bersama ayuinsyirah


Klik untuk join.
Tamat 7Jun2014.


NotaKaki: Nak join giveaway'giveaway yang awesome lagi menarik tertarik kau memang da boom? Haha. Click SINI k ;)

Segmen Blogwalking by Izzati Amira

Assalamualaikum w.b.t

[ tekan banner untuk join ]

Aktiviti : Happy Blogwalking

Pemenang.
1st & 2nd Top Referral : Washi Tape 1x ( sorang satu  atau sorang dua maybe?? heee. )
4x Random :  '19Capri' button badge 1x

Tamat : 17 Jun 2014

Selamat join !






NotaKaki: Nak join giveaway'giveaway yang awesome lagi menarik tertarik kau memang da boom? Haha. Click SINI k ;)

Monday, 26 May 2014

Segmen Simple by Irsalina Lovely :)


Klik untuk join.
Tamat bila'bila masa.

Tag : Nanti saya tag


NotaKaki: Nak join giveaway'giveaway yang awesome lagi menarik tertarik kau memang da boom? Haha. Click SINI k ;)

Birthday Giveaway By Yayaqazrin


Klik untuk join.
Tamat 27May2014.


NotaKaki: Nak join giveaway'giveaway yang awesome lagi menarik tertarik kau memang da boom? Haha. Click SINI k ;)

Sunday, 25 May 2014

GIVEAWAY : SERONOKNYA RAYA BERSAMA SOTONG


Klik untuk join.
Tamat 25Jun2014.
Umum pemenang 1Julai2014.

Bukti print screen :







NotaKaki: Nak join giveaway'giveaway yang awesome lagi menarik tertarik kau memang da boom? Haha. Click SINI k ;)

Giveaway Cuti Penggal 2 2014 by Wani


Klik untuk join.
Tamat 12Jun2014.


NotaKaki: Nak join giveaway'giveaway yang awesome lagi menarik tertarik kau memang da boom? Haha. Click SINI k ;)

Saturday, 24 May 2014

#43 Wordless | Orang sekarang VS Orang dulu |

Embedded image permalink

": ": ": Muhasabah diri. """ Aaaaaa sentap :(

Korang tak sentap ke? Hehe :P

GIVEAWAY "KE KOREA DAH KITA..."


Klik untuk join :)
Tamat 1Jun2014.


NotaKaki: Nak join giveaway'giveaway yang awesome lagi menarik tertarik kau memang da boom? Haha. Click SINI k ;)

Friday, 23 May 2014

Meminta dan Memberi Maaf !


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيْم 

TAZKIRAH (Rabu, 30 Jdl. Akhir 1435H)
Meminta dan Memberi Maaf !

Memaafkan kesalahan orang dan meminta maaf adalah satu perkara yang hebat dan sukar ! Bukan senang untuk memaafkan orang yang telah melakukan kesalahan dan menyakiti hati kita seterusnya melupakan perbuatan mereka begitu sahaja seolah-olah tiada apa yang berlaku.

PENCERAHAN :
Mengapa lebih senang memaafkan musuh pula, dari  memaafkan seorang kawan? Hati manusia itu lumrahnya lembut dan mudah terasa. Kita tidak kenal musuh, jika mereka melakukan kesalahan kita terus boleh memaafkan. Tetapi apabila seorang kawan yang kita telah kenali hati budinya, melakukan kesalahan pastinya kita merasa terluka yang sangat dalam.

Jika Allah SWT sedia mengampunkan dosa setiap hamba-Nya yang telah berdosa yang menyedari kesilapan mereka, tanpa mengira kecil atau besar kesilapan mereka, kenapakah pula kita hamba biasa yang hina ini tidak boleh membuka hati memaafkan kesilapan orang lain?

Sebaliknya, apa yang banyak kita lihat pada hari ini ialah, terdapat mereka yang mengkritik, mencerca, menghina, malah menghukum mereka yang melakukan sesuatu kesalahan, seolah-olah dia atau keluarganya sendiri tidak pernah melakukan kesalahan itu. Seolah-olah dia manusia yang tiada dosa sama sekali. Inilah sikap dua kali lima yang kita anuti tanpa disedari.

Kita menjegil mata pada orang yang memotong barisan kenderaan dalam jem yang panjang, tetapi kita minta tolong sahabat kita yang bekerja di Pejabat Pos untuk mendahulukan urusan kita. Kita memarahi anak yang tidak sudah-sudah hendakkan mainan baru sedangkan kita juga tidak habis-habis menghias kereta hingga kosnya menelan beribu ringgit. Kita meleteri isteri yang membuang masa dengan bergosip bersama jiran, padahal kita menghabiskan berjam-jam lepak di warung kopi. Sikap dua kali lima ini terjadi apabila kita asyik mencari kesalahan orang tetapi tidak ingat akan kesilapan diri sendiri. 

Seterusnya, apabila kita berbuat salah dengan seseorang, biasanya kita akan dirundung perasaan bersalah. Setelah meminta maaf, tingkah laku kita apabila berhadapan dengan orang yang pernah kita buat salah itu akan tidak sama seperti sebelumnya. Sebolehnya, kita akan mengelak untuk bertemu semula dengannya.

Tetapi dengan Allah, manusia tidak akan sesekali dapat berbuat demikian. Mungkin jasad kelihatan akan mengelak dari berurusan dengan Allah. Tidak solat, tidak menghadiri majlis ilmu, mengelak bertembung dengan orang alim. Tetapi hakikatnya, hati yang diciptakan secara fitrah itu akan merasakan sesuatu perasaan bersalah yang amat mencengkam jiwa.

وَجَحَدُوا بِهَا وَاسْتَيْقَنَتْهَا أَنفُسُهُمْ ظُلْمًا وَعُلُوًّا فَانظُرْ كَيْفَ كَانَ عَاقِبَةُ الْمُفْسِدِينَ

"Dan mereka mengingkarinya secara zalim dan sombong angkuh sedang hati mereka meyakini kebenarannya. Oleh itu, lihatlah bagaimana kesudahan orang-orang yang melakukan kerosakan." (QS. An-Naml : 14)

Sekiranya manusia terus berbuat demikian, adakah Allah akan rugi? Akan terjejas kemuliaan dan keagungan Allah? Contoh, sekiranya kita tidak solat adakah akan mengurangkan kekuasaan Allah SWT? Tidak sama sekali, sebaliknya manusialah yang akan rugi dan yang akan terjejas dalam kehidupannya di akhirat nanti.

Allah SWT telah berfirman ;
“Wahai manusia, kamulah yang berkehendak kepada Allah, dan Allah, Dialah Yang Maha Kaya (tidak memerlukan sesuatu) lagi Maha Terpuji.” (QS. Fathir : 15)

KESIMPULAN :
Pada saat seseorang melakukan perkara yang salah, kata hatinya akan menyalahkan dia, menuduh dan menghukum diri dengan perasaan rasa bersalah. Tetapi kerana keegoan yang meninggi dalam diri, maka perasaan bersalah itu diketepikan dan dibiarkan berlalu. Memberi dan meminta maaflah... Biar berjiwa besar bukan besar kepala !
Wallahu a'lam - Cuit-cuit Ust Kay

Sumber : Group Whatsapp

#42 Wordless | Panda |

Embedded image permalink

": scared panda holds onto a police officer after an earthquake " Comelnyaaaaaa :O

Embedded image permalink

": Panda dimana-mana tapi panda ni paling berharga. Hahaha bukan semua orang faham eh. " Hahaha terbaik

Proud to be Terengganu's :D Panda itu sangat comel! Aumm :)
 
 photo cats_zpscdjdlx5h.jpg