Wednesday, 30 April 2014

Aib

Aib orang..
Memang seronok kalau kita tahu sesuatu yang memalukan orang lain, kan? Boleh jadi bahan cerita panas dengan kawan-kawan. Dan kalau-kalau terdesak, boleh dibuat bahan nak melawan semula orang tu bila bertengkar atau tak sefahaman di kemudian hari.

Jika dilihat budaya di Malaysia, orang ramai mungkin lebih kenal perkataan gossip daripada aib. Sebabnya gossip sudah ada tempat tersendiri dalam dunia media. Sudah diangkat jadi rancangan TV, ada blog tersendiri, disediakan kolum khas di surat khabar dan majalah.

Sedangkan aib? Jarang-jarang telinga kita boleh dengar. Jangan kata budak-budak, orang dewasa pun tak mustahil ada yang tak tahu maksudnya. Melainkan kalau perkataan ni diguna pakai oleh cikgu-cikgu dekat sekolah.

By the way, aib ni apa sebenarnya? Aib secara umumnya bolehlah diertikan sebagai malu, atau untuk lebih mudah difahami, aib itu sesuatu yang kita ceritakan kemudian jika didengar atau diketahui oleh si pelaku, menjadikan si pelaku berasa malu atau tak selesa.

Seperti A menceritakan tentang aib B kepada C. Jika B mendengarnya, akan menyebabkan jatuh rasa malu dalam diri B. Begitulah secara ringkasnya. 

Dalam islam, kita dilarang membuka keaiban orang. "…dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang; …"
(Al-Hujuraat 49:12)

Kita jaga aib orang, Allah jaga aib kita..

Sumber : Group Tudung Labuh Whatsapp :)

Jom sama'sama berubah kerana Allah. Jaga aib orang, pasti aib kita terjaga. InShaaAllah.
Terima kasih.

#25 Wordless | Reminder |

https://twitter.com/MissKarimah_

": ": astaghfirullah ya Allah forgive me if i ever said this before. ""

Oh Allah, forgive us :c Ameen!

Segmen : Bloglist Mei!

Jom join Segmen : Bloglist Mei dari PaLy

Tekan banner atas tuuuu :)
Tamat 11.59malam ni :)
Umum pemenang esok, 1Mei2014.



NotaKaki: Nak join giveaway'giveaway yang awesome lagi menarik tertarik kau memang da boom? Haha. Click SINI k ;)

Tuesday, 29 April 2014

Segmen Jom Tambah Followers


Klik banner to join.
Tamat bila'bila masa sahaja~
Jom kita semua raikan blogger baru :) Sama'sama menolong. Tolong menolong kan amalan yang murni :D

Okay jangan lupa join okay :D


NotaKaki: Nak join giveaway'giveaway yang awesome lagi menarik tertarik kau memang da boom? Haha. Click SINI k ;)

"Segmen : Preloved by kokoclothes"


Cepat klik laju'laju :)
Tamat 28May2014.

Btw, ini banner, ciptaan aku sendiri. Haha first time kot buat banner sendiri. Simple je. Hope penganjur terpikat :) Ameen :)



NotaKaki: Nak join giveaway'giveaway yang awesome lagi menarik tertarik kau memang da boom? Haha. Click SINI k ;)

#24 Wordless | Happiness |

https://twitter.com/MissKarimah_

MONOPOD GIVEAWAY BY ALINOFFICIAL


Click banner to join.
Due date 28May2014.


NotaKaki: Nak join giveaway'giveaway yang awesome lagi menarik tertarik kau memang da boom? Haha. Click SINI k ;)

Monday, 28 April 2014

Falsafah buah-buahan

1. Jadilah buah jagung, jangan jadi buah gajus.
Jagung membungkus bijinya yang banyak, sedangkan buah gajus menunjukkan bijinya yang cuma ada satu.
Maksudnya : Jangan suka menunjuk-nunjuk harta, ilmu dan sebagainya.

2. Jadilah Pokok pisang.
Pokok pisang kalau berbuah hanya sekali, kemudian mati.
Maksudnya : Kesetiaan dalam perkahwinan.

3. Jadilah buah durian , jangan buah kedondong.
Walaupun di luarnya penuh dengan kulit yang berduri tajam, tetapi dalamnya lembut dan manis. Hmmm, berbeza dengan kedondong, luarnya licin tapi rasanya agak masam dan di dalamnya ada biji yang berduri.
Maksudnya : Don’t Judge a Book by The Cover.. jangan menilai orang dari luarnya saja.

4. Jadilah ubi kayu.
Walaupun hidup dalam tanah, tetapi isinya putih bersih.
Maksudnya : Jagalah hati jangan kau nodai dengan kekotoran.

5. Jadilah setangkai petai, bukan setangkai rambutan.
Tangkai petai memberi makanan yang sama rata ke biji petainya, semua seimbang, tidak seperti rambutan.. ada yang kecil ada yang besar.
Maksudnya : Selalu bersikap adil.

6. Jadilah kelapa
Semakin tua semakin pekat santanya
Maksudnya : Semakin tua semakin bijaksana dan berguna

7. Jadilah manggis. Berapa banyak kelopok bunga di luar kulit, sebanyak itu jugalah ulas isi di dalam.
Maksudnya: kena jujur, apa yang ditunjukkan di luar sama seperti apa yang diniatkan di dalam hati

Sumber : Whatsapp.

Giveaway : PEMAKANAN GAYA HIDUP SIHAT


Klik untuk sertai.
Tamat 2May2014.
Pengumuman pemenang akan diumumkan pada 5May2014.

Okay, arahan penganjur kali ini ialah :

"Tuliskan cerita tentang PEMAKANAN GAYA HIDUP SIHAT yang korang buat dari makan pagi, tengahari sampai lah ke makan malam supaya boleh kelihatan fit dan ada six pack!"

So. Here i go.

Pagi - Aku sarapan makanan yang tak terlalu heavy. Selalu aku makan je makanan apa yang mak aku masak. Muahaha. Mak aku selalu buat sarapan yang tak heavy sebab nak cepat kan. Aku kan sekolah.

*Btw, takpe kan budak sekolah join GA ni? Kahkahkah! Kalau takboleh takpe, aku tetap aku go on entry aku :p

Tengahari - Aku jarang ambil makanan berat. Tapi kadang'kadang makan jugak. Macam nasi lemak, nasi minyak or nasi ayam. Kalau takde mood nak makan makanan berat, aku just beli roti or pau. Boleh tahan sampai petang InShaaAllah :)

Petang - Haa yang ni aku memang akan makan. Makan malam. Makanan beratlah. Selalu aku makan dalam around pukul 6petang.

Malam - Aku tak makan! Haha. Aku jarang makan pada waktu malam sebab bila malam, aku mudah mengantuk lepas makan. So proses pencernaan makanan tak habis lagi, aku dah tidur -_- Ianya akan menyebabkan lemak'lemak terkumpul dalam badan. Dan akhirnya akan jadi gemuk! So aku elakkan makan pada waktu malam. KECUALI kalau aku TERsangat lapar. Hehe.

Hujung minggu - Aku akan pergi jogging dengan ayah aku. Jumaat dan sabtu. Aku suka jogging petang. Pagi malas nak keluar. Hehe. Aku jogging dalam 12kilometer. Best :)

Alhamdulillah, aku tak gemuk. Aku cuma pendek sahaja -_-

Sekian sahaja dari aku :) Tak mengharapkan kemenangan. Niat hanya untuk berkongsi dan meraikan giveaway yang berlangsung.

Ayuh join semua!
Voucher Groupon bernilai RM58 untuk dimenangi :)



NotaKaki: Nak join giveaway'giveaway yang awesome lagi menarik tertarik kau memang da boom? Haha. Click SINI k ;)

GiveAway Bro Nasa : Hadiah Misteri Bernilai RM800


Click banner to join.
Tarikh 30April2014, 11malam.


Ini gambar selfie yang aku pertaruhkan. Hehe. Gambar ni diambil pada akhir tahun lepas. Masa ni kami berempat je form3 yang datang ke sekolah. Haha. Kenapa? Sebab mase tu exam PMR dah tamat. So semua pelajar form3 malas la nak datang. TAPI kami rajin. Haha.

Kami semua sahabat. Sahabat sampai Syurga Allah InShaaAllah.

Dari kiri : Aku | Ashirah | Hani | Najla

Kami semua sayang satu sama lain. Walaupun Ashirah dah pindah, kenangan kami bersama tetap di ingatan. InShaaAllah :)

Whatever happend, we always being #3S (SahabatSampaiSyurga)
InShaaAllah.


Okay, korang jangan lupa join. RM800 untuk dimenangi!


NotaKaki: Nak join giveaway'giveaway yang awesome lagi menarik tertarik kau memang da boom? Haha. Click SINI k ;)

SEGMEN : AYUINSYIRAH MENCARI RAKAN BLOGGER BARU DAN LAMA


Klik banner untuk join.
Tamat 30April2014.

Saya wujudkan blog saya pada tahun 2012 mungkin. Saye pun dah lupe sebab saye pernah stop blogging dan start balik lepas PMR tahun lepas :)

Tag : Nazatul Asheera & Cma & semua yang sedang membaca :p


NotaKaki: Nak join giveaway'giveaway yang awesome lagi menarik tertarik kau memang da boom? Haha. Click SINI k ;)

"Giveaway Birthday by Syira Lokman"


Klik banner untuk join.
Tamat 28May2014.

Happy Birthday to akak Syira Lokman!
May Allah bless you.
Stay strong and keep smiling.

Jom layan video kat bawah. Khas untuk akak Syira Lokman.


Semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki :) InShaaAllah :D



NotaKaki: Nak join giveaway'giveaway yang awesome lagi menarik tertarik kau memang da boom? Haha. Click SINI k ;)

Super Extravaganza Giveaway!


Klik banner untuk join.
Tamat bila penganjur mencapai 6666followers.



NotaKaki: Nak join giveaway'giveaway yang awesome lagi menarik tertarik kau memang da boom? Haha. Click SINI k ;)

#23 Wordless | Iman |

https://twitter.com/MissKarimah_

": "Iman pada Hati, Bukan pada Kopiah""

Saturday, 26 April 2014

Aku suka join GA / Contest / Segmen :)


Aip aip :)
Assalamualaikum.


Nampak tak aku sayang korang kat situ? Haha :p

Berbalik kepada tajuk aku kat atas tu. Yes, aku suka. Aku suka meraikan orang. Suka buat orang lain happy :)

Kalau korang ada buat segmen, contest or giveaway, jemputlah aku. Haha kalau aku tak perasan la. Kalau aku perasan korang ada buat giveaway, segmen or contest, aku akan cepat'cepat join. Lainlah masa tu aku busy. Kalau aku busy, aku akan copy link korang and save dekat entry aku supaya bila aku da free, aku ingat untuk join.

Baik kan aku? Ekekeke, maaf! Tersalah puji XD

Walaupun korang ade 1follower sekali pun, aku tetap join :) Kalau takde pun, aku join. Kalau ada beribu, aku pun join jugak. Kalau takde hadiah pun aku join. Hadiah tak best pun aku join. Haha. Tapi paling tak suka kalau aku dah join, dan dah tamat dah. Aku pun tunggu la pengumuman pemenang. Tup tup, entry tu di delete. Empunya blog tu buat taktau je. Haa, memang aku sakit hati.

Aku pernah lalui.

So aku harap korang takde la macam tu :)

Aku join sebab nak mengisi masa lapang. Dalam masa yang sama, mencuba nasib kot kot ada rezeki aku :) Dan tujuan utama aku join, sebab aku nak raikan korang :) Ohyeah! Haha.

Btw, kalau ada yang nak aku jadi sponsor, PM aku kat SINI. Kalau aku murah rezeki masa tu, aku tolong :)

Okay tamat sudah sesi merapu aku. Hehe.

Maaf kalau ada yang terasa. Maaf :)

Assalamualaikum ^_^


NotaKaki: Nak join giveaway'giveaway yang awesome lagi menarik tertarik kau memang da boom? Haha. Click SINI k ;)

Mini GA Cash RM350 by Emas Putih #part2

As-Salam

[ Tekan banner di atas kalau nak join ]

Mini GA Cash RM350 by Emas Putih #part2 ini dianjurkan oleh Emas Putih 
dan disponser oleh Syiera , Iskandar Daughter , Saidatul dan Syira Lokman dan Mahamahu :)

p/s : No insta acc :D

NotaKaki: Nak join giveaway'giveaway yang awesome lagi menarik tertarik kau memang da boom? Haha. Click SINI k ;)

#22 Wordless | Jangan Sedih |

Embedded image permalink

": Jangan cedehhh :')" Auww so cute :)


"Mini Giveaway by Cik Hawa"

Assalamualaikum

Klik banner untuk sertai.
Tamat 17May2014.
Umum pemenang 19May2014.

Mini Giveaway by Cik Hawa ini di anjurkan oleh Cik Hawa.
Dan disponsor oleh Jaa Kechik, AHR Online Shop & Mieya Atiera

Mari ramai2 meriahkan giveaway ini kerana hadiahnya berupa

Cash RM20

Shawl

Blouse



NotaKaki: Nak join giveaway'giveaway yang awesome lagi menarik tertarik kau memang da boom? Haha. Click SINI k ;)

Friday, 25 April 2014

Jomss pakat join QA_siri 1 by nzaOdonut


Jomss pakat join QA_siri 1 by nzaOdonut
Klik mana'mana gambar untuk join :)
Tamat 26April2014.
Umum pemenang 27April2014.
Jom join semua!


(1) Pakwe
(2) Makwe


(3) Pasangan bercinta


(4) Samseng lelaki
(5) Samseng perempuan

Muahaha aku reka je jawapan tu semua. Aku search google takdapat. Hehe. So pakat bedal je la jawapan.

Hadiah?


Btw, aku dah lame duk usya QA ni, tapi taktahu jawapan. So aku tangguhkan dulu entry aku. Then hari ni nekad nak jawab jugak. Haha. So wish me luck guys :D

Jangan lupa join tau :)



NotaKaki: Nak join giveaway'giveaway yang awesome lagi menarik tertarik kau memang da boom? Haha. Click SINI k ;)

#21 Wordless | Husnuzon |

Embedded image permalink

": This. Allah knows best"

"Dzureen's 20th Birthday Giveaway"


KLik untuk sertai!
Tamat 25May2014.
Umum pemenang 10Jun2014.

Akak dzureen lahir pada pukul 1pagi :)


NotaKaki: Nak join giveaway'giveaway yang awesome lagi menarik tertarik kau memang da boom? Haha. Click SINI k ;)

Segmen First Annivessary Blog Asha Lya


Klik banneruntuk sertai.
Tamat 5May2014.


NotaKaki: Nak join giveaway'giveaway yang awesome lagi menarik tertarik kau memang da boom? Haha. Click SINI k ;)
 
 photo cats_zpscdjdlx5h.jpg