Friday, 28 February 2014

"FEBRUARY SPECIAL GIVEAWAY BY HUMAI, IERA & FASIHAH"


Tamat apabila cukup 100penyertaan :)


NotaKaki: Nak join giveaway'giveaway yang awesome lagi menarik tertarik kau memang da boom? Haha. Click SINI k ;)

"Big Giveaway By Iman Zakaria & Huda"




CEPAT JOIN. TAMAT HARI INI 28/2/2014 :)


Nak join giveaway'giveaway yang awesome lagi menarik tertarik kau memang da boom? Haha. Click SINI k ;)

JOM JOIN #6


Assalamualaikum :)
Seperti biasa, aku nak jemput korang semua join semua GA kat bawah ni. Hari ini last woi. Banyak tau yang pilih hari ini last date untuk join GA. Sebab hari ni, hari last dalam bulan Feb. Okay, takmau cakap panjang. Let's scroll :)



Hadiah misteri dan Freebies Icon Blog akan diberi kepada TOP REFERRAL.
Setiap peserta akan diberi blogger card.
Untuk random :
  •  3 Header Blog Comel
  • 4 Freebies Icon Blog
  • 2 Background Comel


Blog'blog yang terpilih akan diberi hadiah misteri dan akan di'review' oleh Abak :)



Hadiah?
  • 3 Hadiah Misteri
  • Tudung Bawal Pilihan Saya Special x1 (Top Referrel)
  • 15 Bloglist Untuk Mereka Yang Bertuah selama sebulan
  • 5 Review blog. 1 blog 1 post . Seminggu satu kali Review untuk setiap blog.


Present?
  • 3 Winners X 1 Book (malay)
  • 10 Winners X 1 Bookmark (handmade/quiling)


4 TOP REFERRAL

Tersenarai dalam BLOGLIST Amylia Azman selama SETAHUN

BESERTA HADIAH berupa:
  1. Novel + Topup RM 5
  2. Sehelai Tudung Bawal Kosong + Topup RM 5
  3. Sehelai Dress + Topup RM 5
  4. Sehelai Kain Pasang 4 meter + Topup RM5
HADIAH CABUTAN BERTUAH:
  1. DOODLE x 1 pemenang
  2. NOVEL x 1 pemenang
  3. BLACK MASK x 1 pemenang
  4. Topup RM 5 x 2 pemenang


Hadiah? Sebotol Multivitamin + Multimineral Shaklee yang juga dikenali sebagai Vita-Lea.


Hadiah?
  1. Teddy Bear Sun Bear x 1 pemenang
  2. Wang Tunai RM20.00 x 1 pemenang
  3. Bedak Tanaka x 3 pemenang
  4. Topup RM5.00 x 4 pemenang


30 blog akan dipilih untuk dimasukkan ke bloglist Waniee.


Blog'blog terpilih akan dimasukkan ke dalam bloglist Athirah bermula daripada 1March.


Nak tahu hadiah apa yang disediakan? Click SINI


Semua blogger yang join akan dimasukkan dalam bloglist selama sebulan *bulan March* dan 5 blogger bertuah akan di review.


15 blogger bertuah akan dimasukkan ke dalam bloglist Paly.


Blogger bertuah akan diletakkan ke dalam senarai bloglist ibu.




NotaKaki: Nak join giveaway'giveaway yang awesome lagi menarik tertarik kau memang da boom? Haha. Click SINI k ;)

"Nazirahnyerr miniGA sempena 3rd Anniversary"

Tamat 17Mac2014.
Umum pemenang 20Mac2014.




NotaKaki: Nak join giveaway'giveaway yang awesome lagi menarik tertarik kau memang da boom? Haha. Click SINI k ;)

Thursday, 27 February 2014

"First Giveaway by Farah & Aina"


Tamat apabila cukup 40peserta! Cepat join!!!

No instagram account :)


NotaKaki: Nak join giveaway'giveaway yang awesome lagi menarik tertarik kau memang da boom? Haha. Click SINI k ;)

JOM BACA SINI :)


Hai hai hai :)
Assalamualaikum!
Jom baca short story nih.
InShaaAllah bermanfaat.

-------------------------------------------------------------------


"Kau tengah buat apa tu?" Kawan tepuk bahuku.

"Aku tengah hafal nama-nama artis k-pop. Maklumlah, kalau aku tak tahu nama-nama mereka ni, ketinggalan beb. Isu-isu gossip artis tempatan pun mesti aku ambil tahu. Contohnya nama-nama artis yang berkahwin, berkhalwat, kena tangkap basah, bercerai dan macam-macam lagi. Kau apa tahu? Duduk belek kitab-kitab usang kau tu je."

Aku cuba memerli menunjuk bagusnya diriku ini di depan kawanku itu.

"Kau tahu tak nama-nama Nabi Muhammad?" 

"Gila kau aku tak tahu. Muhammad bin Abdullah bin Abdul Mutalib. Satu je lah nama Baginda s.a.w." Aku jawab kompiden.

"Dalam kitab 'Al-Ahwadzi Fi Syarh At-Tirmidhi', Abu Bakar bin Al-Arabi bin Al-Maliki kata nama-nama Nabi s.a.w. ada lebih kurang seribu nama. Dalam kitab tu, beliau bawakan 60 nama secara terperinci.

Tapi, aku nak khabarkan pada kau nama-nama Baginda mengikut hadis yang sahih sebagaimana disebut dalam Sahih al-Bukhari, Muslim dan al-Tirmidhi. Aku ceraikan terjemahan hadis untuk kau. Nanti kau semak sendiri kesahihannya lepas ni ya. Nabi bersabda tentang dirinya:-

1. Aku adalah Muhammad iaitu yang seringkali dipuji.

2. Aku adalah Ahmad iaitu yang terpuji. 

3. Aku adalah ( الْمَاحِي ) Al-Mahi iaitu penghapus, yang kerana aku dihapuskan kekufuran. 

4. Aku adalah ( الْحَاشِرُ ) Al-Hasyir iaitu pengumpul, di mana seluruh manusia akan dikumpulkan sesudahku. 

5. Aku adalah ( الْعَاقِب ) Al-Aqib iaitu nabi yang datang terakhir dan Al-Aqib adalah nabi yang tidak akan ada lagi seorang nabi sesudahnya. Juga ( الْمُقَفِّي ) Al-Muqaffi dengan makna yang hampir sama dengan al-Aqib.

6. ( نَبِيُّ التَّوْبَة ) Nabiyuttaubah, ( نَبِيُّ الرَّحْمَةِ ) Nabiyyurahmah, dan ( نَبِيُّ الْمَرْحَمَة ) Nabiyyulmarhamah, dengan makna yang hampir sama iaitu sebagai Nabi yang membawa taubat dan membawa kasih sayang di antara manusia."

Kawanku menjelaskan sedikit sebanyak. Kemudian, beliau menambah,

"Kau tahu hakikat di sebalik nama Muhammad dengan Ahmad?"

Aku menggeleng-geleng.

"Umat Baginda. Kitalah. Kena buat segala jenis perbuatan terpuji ikut cara Baginda. Supaya manusia melihat Islam ini agama yang memang terpuji akhlak dan peradabannya. Akhirnya, puji-pujian itu membawa manusia sejagat kepada memuji Allah lalu menjadikan Allah sebagai tonggak tauhid."

Aku tak berkelip memandang muka kawanku itu.

"Kassim Ahmad (nama tokoh anti-hadis malaysia) yang tengah kontroversi tu ada Ahmad gak kan di namanya?" Aku tertanya.

"Alangkah indahnya andai beliau memahami hakikat Ahmad itu adalah ikut Nabi, hadisnya, sunnahnya dan segala-galanya yang datang dari Nabi s.a.w.. Eh, jangan tengok pada orang lainlah. Tengok pada diri sendiri tu. Ada ke tak ikut Nabi? Ada ke tak belajar ilmu hadis Nabi?" Kawanku menjawab ringkas lalu berlalu pergi.

Aku mengambil Eye-Mo-Mo menitikkan ke dalam mataku banyak-banyak untuk menambahkan lagi efeks tangisan syahduku di malam ini.

Oh my imans.

cerita oleh: Muhammad Rusydi



Ada soalan? Tanya SININotaKaki: Nak join giveaway'giveaway yang awesome lagi menarik tertarik kau memang da boom? Haha. Click SINI k ;)

#3 Wordless


Embedded image permalink

SILA AMBIL PERHATIAN.
INI ADALAH TERSANGATLAH PENTING.
JOM SEBARKAN :)


NotaKaki: Nak join giveaway'giveaway yang awesome lagi menarik tertarik kau memang da boom? Haha. Click SINI k ;)

JEMPUT JOIN #5

Assalamualaikum.
Ini merupakan entry panggilan terakhir untuk anda bagi yang belum join GA di bawah..
Cepat join.
Tamat hari ini ;)


Hadiah?

Topup RM5x1pemenang

Dan



Dan



"Go-Go Giveaway"

Hadiah? Hadiah misteri menanti anda. Cepat join~



NotaKaki: Nak join giveaway'giveaway yang awesome lagi menarik tertarik kau memang da boom? Haha. Click SINI k ;)

"Segmen : Pencarian Bloglist Bulan March"


Tamat 28Mac2014.


NotaKaki: Nak join giveaway'giveaway yang awesome lagi menarik tertarik kau memang da boom? Haha. Click SINI k ;)

Wednesday, 26 February 2014

JEMPUT JOIN #4

Assalamualaikum.
Ini merupakan entry panggilan terakhir.
Cepat join.
Tamat hari ini.


Hadiah yang ditawarkan?

Cepat join jika anda ingin blog anda dimasukkan ke dalam blogist Mawar Putih :)



NotaKaki: Nak join giveaway'giveaway yang awesome lagi menarik tertarik kau memang da boom? Haha. Click SINI k ;)

"#1 Topup Giveaway Contest"


Tamat 2Mac2014 2petang.
Umum pemenang 2Mac2014 8malam.

Hadiah?

  • Top Referral - Topup bernilai RM 15
  • Saguhati - Topup bernilai RM 5 x 3 pemenang

Terima kasih penganjur kerana menjemput saya. Hihi. Jom reramai join. kita meriahkan giveaway ini :)

Tolong menolong amalan mulia kan? Jom, hadiah pun disediakan :)


NotaKaki: Nak join giveaway'giveaway yang awesome lagi menarik tertarik kau memang da boom? Haha. Click SINI k ;)

"Giveaway T.shirt by Tengkubutang"


giveawayTime
Tamat 28Feb2014.
Click on banner to join :)


NotaKaki: Nak join giveaway'giveaway yang awesome lagi menarik tertarik kau memang da boom? Haha. Click SINI k ;)

"Segmen: Paly cari Bloglist Mac 2014"

Tamat 3 petang @ 28hb Februari

Blog Paly akan memilih 15 blog rakan blogger melalui random.org dan mereka yang bertuah, akan dimasukkan dalam bloglist Mac 2014. Syarat-syarat simple macam selalu, boleh tekan gambar atas kalau nak join. Selamat bersegmen ! :)

NotaKaki: Nak join giveaway'giveaway yang awesome lagi menarik tertarik kau memang da boom? Haha. Click SINI k ;)

Tuesday, 25 February 2014

ADA SOALAN?


Hai hai hai :) Assalamualaikum semua.
Ada soalan yang hendak ditanya?
Meh tanya sini :)
You can ask a million question here.



NotaKaki: Nak join giveaway'giveaway yang awesome lagi menarik tertarik kau memang da boom? Haha. Click SINI k ;)

TUTORIAL PAKAI PASHMINA


Assalamualaikum :)

20140111-052708.jpg

20140110-164322.jpg








Sumber : https://www.google.com

Berfesyenlah dengan syarat menutup aurat dengan sempurna. Jangan jadikan diri sendiri sebagai mangsa fesyen.

NotaKaki: Nak join giveaway'giveaway yang awesome lagi menarik tertarik kau memang da boom? Haha. Click SINI k ;)

#2 Wordless


Embedded image permalink

": Mahalnya gadis dahulu tidak dapat di bandingkan dengan yang sekarang. Nak salahkan siapa? Tanya iman :')


NotaKaki: Nak join giveaway'giveaway yang awesome lagi menarik tertarik kau memang da boom? Haha. Click SINI k ;)

JEMPUT JOIN #3


Assalamualaikum.
Ini merupakan entry panggilan terakhir.
Cepat join.
Tamat hari ini.

Hadiah utama
Top Referral : TOP UP RM 30
Random 3 peserta : TOP UP RM10 each


NotaKaki: Nak join giveaway'giveaway yang awesome lagi menarik tertarik kau memang da boom? Haha. Click SINI k ;)

24/02/2014



Happy birthday to me!

Haha, aku lewat sehari post entry pasal birthday aku ;3 Takde mase nak post semalam sebab semalam aku busy. Busy dengan persiapan nak pergi interview Imtiaz hari ni.

Tapi takpelah. Alhamdulillah umur aku dah meningkat. Tu tandanya mati semakin menghampiriku. Allahu :/

Semoga Allah memanjangkan umurku. InShaaAllah. Ameen :)

Dan terima kasih di atas ucapan birthday di Facebook, Twitter mahupun sms. Terima kasih. Moga kita semua sentiasa dilindungi Allah :)

Btw, birthday aku sama dengan beberapa kawan aku iaitu Qamar, Suriati dan kakak Ashirah, KakAleen :)

Happy birthday semua!


NotaKaki: Nak join giveaway'giveaway yang awesome lagi menarik tertarik kau memang da boom? Haha. Click SINI k ;)

"DZA GIVEAWAY"


Tamat 19/3/2014
No instagram account. Sorry :)

Tag : Hana & Anis Adnan & Anis 


NotaKaki: Nak join giveaway'giveaway yang awesome lagi menarik tertarik kau memang da boom? Haha. Click SINI k ;)

Monday, 24 February 2014

"Segmen : Pencarian Bloglist March dan Review Blog by HJ"

Assalamualaikum. Peace Upon You


Klik banner untuk join
Tamat 28 Feb 2014

NotaKaki: Nak join giveaway'giveaway yang awesome lagi menarik tertarik kau memang da boom? Haha. Click SINI k ;)

Segmen: Cari Kenalan & Bloglist Mawar Putih

Assalamualaikum,


Segmen: Cari Kenalan & Bloglist Mawar Putih

Ini adalah segmen percubaan pertama dari blogger Mawar Putih. Sila luangkan masa anda untuk berkongsi segmen menarik ini.hehe..Kenapa menarik? Sebab ini segmen 2 in 1.

Selain daripada tambah follower atau bahasa manis...kenalan, Mawar Putih juga akan sediakan satu ruangan khusus untuk BLOGLIST SEPANJANG TAHUN 2014. Cepat...jangan lepaskan peluang keemasan untuk Mawar Putih blogwalking ke blog anda setiap masa.

Haruslah ada syarat-syarat kan..Segmen ini terbuka kepada semua yang bergelar blogger, bukan anonymous atau pinjam blog kawan.Kena ada blog sendiri. Sama ada blog anda dah mencecah ranking tertinggi sehingga la baru bertatih,baru 1 follower juga boleh join segmen ni. Bermula hari ahad, 23/02/2014 sehingga 26/02/2014. Segmen tutup secara rasmi pada jam 10 malam.



SYARAT MUDAH DAN SIMPLE. TIDAK MENGAMBIL MASA LAMA..
1. Follow blog Mawar Putih.
2. Like Official Page FB Mawar Putih sebelah kanan tu..
3. Buat Segmen: Cari Kenalan & Bloglist Mawar Putih
4.Copy coding yang disediakan ke dalam ruangan HTML dan siap untuk publish..
5. Tinggalkan URL entri ke dalam ruangan komen entri ini

CIRI-CIRI BLOGLIST DICARI & ADAT BERSEGMEN:
1. Jujur follow blog ini. Follower akan diupdate untuk memudahkan semua peserta saling berkenalan. Jangan risau, i oll follow balik semua follower. Kalau dah follow tu, tetap follow juga sampai bila-bila.hehe
2. Siapa like official page akan diberi lebih penilaian untuk dimasukkan ke dalam senarai bloglist. Kacang je tu kan..
3. Seorang blogger yang rajin update blog. Bukan bermaksud sehari 5 entri tapi at least ada update dalam masa seminggu. Tak seronok la kan follow blog yang 2 bulan sekali baru nak update.
4. Sanggup jadi sahabat blogger Mawar Putih dan rajin blogwalking ke sini. Jika rasa-rasa tidak sanggup, secara automatik penyertaan anda sebagai bloglist akan terbatal dan digantikan dengan blogger lain. Setahun tu...lama kan.

Keputusan bloglist akan dibuat dalam masa seminggu selepas tarikh tutup segmen. Kesudian anda melawat ke Mawar Putih amat dihargai..=)



NotaKaki: Nak join giveaway'giveaway yang awesome lagi menarik tertarik kau memang da boom? Haha. Click SINI k ;)

Sunday, 23 February 2014

Lelaki egO xD


Assalamualaikum. What's up? Miss my post? hehe ._.
Hey, aku nak cerite kat korang satu cerite best nim. Aku copy dari blog kawan kakak aku. aku tersentuh kott dengan cerite die. bace tau. jangan tak baca.

LELAKI EGO

Dia terlalu sayangkan aku. Itu yang aku sangat pasti. Atas sebab itu aku rasa terlalu selesa kerana aku yakin dia tak kan meninggalkan aku. Dia sanggup mengetepikan kepentingan diri sebab nak menjaga hati aku. Sering aku biarkan dia memujuk dirinya sendiri bila dia merajuk. Buat apa aku nak pening-pening pujuk dia kalau dia sendiri akan kembali padaku dan meminta maaf atas keterlanjuran sikapnya sendiri. Sebarang perselisihan, dia yang akan mengalah dan dia akan menyalahkan dirinya sendiri walaupun jelas memang salahku.
Dia wanita yang rela berkorban apa sahaja kecuali satu, dia tak mahu dirinya disentuh sebelum kami memiliki ikatan yang sah . Dan atas sebab yang satu itu aku rasa dia perempuan yang membosankan. Nak pimpin tangan pun tak boleh. Apatah lagi nak peluk. Ada pun bergesel bahu itu pun sebab aku yang sengaja. Sampai satu tahap aku rasa dia sangat membosankan. Aku cemburu tengok kawan-kawan aku boleh pegang tangan awek diorang. Tapi aku? Bila aku cakap macam tu, dia cuma senyum dan cakap pada aku, “Belum tentu perempuan yang sentuh boyfriend dia tu sayang boyfriend dia lebih dari saya sayang awak… Belum tentu perempuan tu ada masa susah senang boyfriend dia macam saya ada untuk awak…
Yang nyata, aku langsung tak setuju jawapan dia tu. Aku tengok pasangan lain bahagia, sudah tentu girlfriend kawan-kawan aku sayangkan mereka sebab girlfriend masing-masing membelai kawan-kawan aku dengan penuh kasih sayang. Tapi aku? Jangan harap. Balik-balik jawapan yang sama. Tunggu lepas kahwin. Aku bosan tahu tak! Sampai satu masa aku dah tak tahan lagi. Aku minta kami berpisah. Aku nampak air matanya berlinang tapi sikit pun aku tak rasa kasihan.
“Mungkin kita tak ada jodoh. Awak lelaki yang baik. Awak berhak dapat perempuan yang lebih baik. Saya nak awak janji dengan saya satu benda, untuk kali terakhir. Satu hari nanti bila awak jatuh cinta dan awak betul-betul sayangkan dia, hargai perempuan tu. Mudah-mudahan perempuan tu akan sayang awak, terima awak seadanya, hormati awak sebagai lelaki dan yang paling penting bahagiakan awak. Saya akan bahagia tengok awak bahagia,” tu kata-kata terakhir dia untuk aku. Dia senyum walaupun air mata berlinang.
Argh! Tak habis-habis nak tunjuk mulia. Bosanlah dengan perempuan macam ni. Malas aku menghadap dia lama-lama. Cepat-cepat aku nak blah dari situ. Tiba-tiba ada bunyi hon dan sedar-sedar aku sudah tersungkur di seberang jalan. Satu dentuman yang kuat bergema dan aku lihat dia terbaring di hadapan sebuah kereta. Dia selamatkan aku! Lelaki yang dah menyakitinya! Darah membuak-buak keluar dari kepalanya. Ambulans datang dan membawa aku dan dia pergi.
Di hospital keadaan kelam kabut. Dia perlu dibedah segera kerana kecederaan teruk di kepala. Ramai kawan-kawan dan keluarganya turut ada sama. Aku tengok seorang wanita yang hampir sebaya ibuku menangis. Mungkin ibu dia. Mengalirnya air mata seorang ibu kerana aku. Rasa bersalah menimpa aku. Aku dah sakiti dia tapi dia rela berkorban nyawa untuk aku. Aku berdoa semoga dia selamat. Semoga aku sempat meminta maaf. Semoga masih ada ruang dalam hati dia untuk aku. Dia sangat baik. Aku tak mahu kehilangan dia. Dia ikhlas sayangkan aku.
Selepas beberapa jam pembedahan selesai. Dia berada di dalam ICU. Dia koma, tapi doktor kata dia masih mampu mendengar. Tiba-tiba seorang kawannya menghampiri aku. Kawannya menghulurkan sesuatu. “Aku rasa benda ni dia nak bagi pada kau,” hanya itu yang gadis itu ucapkan pada aku. Kawannya terus berlalu selepas itu. Pandangan kawannya pada aku penuh benci. Tahukan kawan dia tentang kejadian sebenar? Yang nyata aku tak pernah mahu berbaik dengan kawan-kawan dia. Pernah juga dia bersuara tentang hal itu tapi aku sekadar buat tak tahu.
Pulang sahaja aku buka bungkusan itu. Pasti hadiah untuk hari lahirku. Hari lahirku dua minggu lagi. Balutan kertas itu kubuka dan di dalamnya ada botol kaca berbentuk hati. Di dalam botol itu penuh dengan origami berbentuk bintang. Ada kad kecil berwarna biru kegemaranku. Aku sebak membaca bait-bait dalam kad itu.
“Dalam origami bintang ni ada kata-kata saya untuk awak. Awak buka setiap hari SATU sahaja. Mungkin saya tak dapat nak hubungi awak setiap hari sebab kesibukan kerja. Tapi, bila awak baca setiap hari, anggaplah setiap hari saya berhubung dengan awak. Saya nak awak tahu setiap masa awak ada dalam hati saya. Happy Birthday sayang…”
Aku buka botol kaca berbentuk hati itu dan kuambil satu bintang. Kubuka origami itu dan di dalamnya tertulis, “Love is like a poisonous mushroom. You don’t know if it is the real thing until it is too late..” Aku tersenyum sendiri. Aku buka lagi bintang yang seterusnya. Walaupun dia meletakkan syarat satu hari cuma satu. Di dalam semua origami itu penuh kata-kata semangatnya untuk aku dan suara cintanya yang ikhlas. Demi Allah, sepanjang aku bergelar lelaki dewasa, inilah pertama kali aku menangis semahunya. Air mata aku tak berhenti mengalir sepanjang membaca kata-kata dalam origami itu sehingga habis semuanya kubaca. Aku telah menyakiti seorang wanita yang luhur.
Aku melawatnya di hospital. Walaupun mukanya penuh calar, bibirnya pucat dan kepalanya berbalut, dia tetap cantik di mata aku. Dia bukanlah wanita yang memerlukan make up tebal kerana dia memiliki kecantikan asli. Atas sebab itu aku menghalangnya terlalu rapat dengan mana-mana lelaki kerana gusar jika ada yang tertarik. Dia sekadar menurut. Demi menjaga hati aku. Aku capai tangannya yang berselirat dengan pelbagai wayar yang aku pun tak tahu. Sejuk tapi betapa lembutnya tangannya. Pertama kali aku menyentuhnya.
Aku bisikkan ketelinganya, “Sayang..saya datang… Cepatlah sedar. Saya rindukan awak. Saya banyak bersalah pada awak. Saya minta maaf,” pertama kali aku minta maaf darinya. Tiba-tiba denyutan nadinya jadi tidak menentu. Aku panic.
“Hei, apa yang kau dah buat pada dia? Tak cukup kau sakiti kawan aku?” jerkahan kawannya mengejutkan aku. Doktor dan beberapa jururawat bergegas masuk dan aku diminta keluar.
Setiap hari aku berdoa supaya dia cepat sembuh, cepat sedar. Aku gusar sekiranya Allah mengambil nyawanya. Bukan aku tidak redha dengan ketentuan, aku sedar aku masih perlukan dia. Aku sayangkan dia. Genap dua minggu, aku mendapat berita dia sudah sedar. Aku bersyukur. Inilah hadiah hari lahir yang paling bermakna untuk aku. Dia juga sudah dipindahkan ke wad biasa. Aku mahu melawat dia. Aku rindu senyuman dia.
Aku mendapat panggilan telefon yang meminta aku mengambil tempahan. Namun kerana terlalu gelojoh, aku terlanggar botol kaca bentuk hati pemberian dia. Ah, semuanya akan aku uruskan nanti. Aku biarkan serpihan kaca bertaburan di lantai.
Tak sangka dia menempah kek khas untuk aku. Dia atas kek itu tertera bahagian belakang jersi pasukan bola sepak kegemaranku, Arsenal berserta namaku dan nombor kegemaranku. Aku senyum sendiri. Bahagianya aku.
“Abang bertuah. Girlfriend abang cakap dia tak tahu apa-apa fasal bola. Dia cuma tahu pasukan apa yang abang minat dan nombor yang abang suka. Sebab tu dia tempah kek ni khas untuk abang dan minta abang ambil sebab dia nak buat surprise. Dia cakap dia nak makan kek ni dengan abang. Kakak tu cantik, baik pulak tu. Abang kirim salam pada akak ya? Abang jaga akak tu elok-elok,” ramah gadis yang bekerja sebagai juruwang di kedai itu memberitahuku. Aku senyum sepanjang jalan ke hospital.
Sampai di hospital aku lihat dia sedang duduk di atas katil. Tiada sesiapa bersamanya. Dia sekadar termenung. Aku senyum padanya. Dia seakan terkejut melihat aku datang. Aku terfikir juga, boleh ke orang sakit makan kek? Tapi kan dia nak makan kek ni dengan aku.
“Sayang.. terima kasih kek ni. Saya happy sangat awak dah sedar. Adik cashier kedai tu kirim salam pada awak. Dia cakap awak nak makan kek ni dengan saya. Saya suapkan ya?” aku suakan sudu pada dia. Tapi sesuatu yang aku tak pernah duga, dia tepis tangan aku sampai sudu terpelanting ke lantai. Dia tak pernah kasar dengan aku. Dia selalu melayan aku dengan lembut. Aku pernah cuba pegang tangan dia pun dia tolak dengan baik. Mungkin dia terlalu terluka dengan aku.
“Baliklah. Saya makin sakit tengok awak. Bawak balik kek tu sekali. Saya tak nak tengok apa-apa berkaitan awak lagi,” pantas dia menarik selimut menutup muka. Aku terkedu sendiri. Dia tak mahu pandang aku lagi. Hati dia dah tertutup untuk aku. Dia tak pernah macam ni. “Baliklah. Saya makin sakit tengok awak. Bawak balik kek tu sekali. Saya tak nak tengok apa-apa berkaitan awak lagi,” pantas dia menarik selimut menutup muka. Aku terkedu sendiri. Dia tak mahu pandang aku lagi. Hati dia dah tertutup untuk aku. Dia tak pernah macam ni.
Selang beberapa hari, aku datang lagi tapi katil dia sudah kosong. Aku risau jika apa-apa yang buruk berlaku padanya. Dari jururawat aku tahu dia sudah dibenarkan pulang kerana keadaanya sudah stabil. Tapi yang mebuatkan jantung aku hampir gugur bila jururawat itu memberitahu dia masih menjalani rawatan susulan dan terapi kerana dia lumpuh. Dia lumpuh kerana aku!
Itu semua tiga tahun yang lalu. Sejak kejadian tu aku tak pernah jumpa dia lagi. Tahu apa-apa khabar berita pun tidak kerana aku memang tak pernah nak berbaik dengan kawan-kawannya. Walaupun sudah tiga tahun tapi aku masih merinduinya. Aku tak jumpa wanita yang mampu menyayangi aku lebih dari dia. Ah, panjangnya menung aku sampai nasi di hadapan mata sudah hampir dingin.
Baru aku hendak menyuap makanan ke dalam mulut, mataku terpaku pada satu wajah yang duduk selang beberapa meja dari aku. Dia? Aku pasti tu dia. Senyum dia masih sama. Tapi keadaan tidak lagi serupa. Dia sedang makan bersama lelaki lain.
Sesekali aku lihat dia mengusap perutnya. Dia mengandung. Maknanya dia sudah kahwin. Dan aku lihat lelaki yang juga makan di sebelahnya mengusap-usap tangan dia. Pasti itu suaminya. Dan aku sedar aku tak setanding suaminya sebab lelaki itu kelihatan lebih serba-serbi dari aku. Air mataku rasa ingin mengalir. Senyuman mahal milik dia yang dulu cuma untuk aku kini khas buat lelaki lain.
Suaminya lelaki bertuah. Itu aku tak nafikan. Cuma suaminya yang dapat menyentuhnya. Cuma suaminya yang dapat melihat apa yang terlindung. Dan aku sangat pasti, cuma suaminya yang mendapat takhta paling agung dalam hatinya yang suci.
Dia seperti botol kaca berbentuk hati yang pernah diberikan padaku dulu. Botol itu sudah pecah, namun aku sudah ganti dengan yang baru. Yang sama tapi tak serupa. Botol yang lama dipilih oleh dia dan yang baru dipilih oleh aku. Walapun aku masih menyimpan serpihan kaca botol itu, bentuknya tak lagi sama macam dulu. Dan sangat mustahil untuk kembali seperti dulu.
Pesanan buat semua lelaki, hargailah wanita yang menyayangi kamu. Jangan jadi macam aku. Matanya sangat cantik tapi aku selalu biarkan dia mengalirkan air mata dengan perbuatanku. Hidungnya yang kecil dan comel selalu aku sesakkan dengan asap rokokku walaupun aku tahu dia tak suka dan asap rokok boleh buat dia sakit kepala. Bibirnya sangat indah tapi aku selalu biarkan bibir itu tersenyum paksa kerana mangalah dengan setiap kemahuanku. Telinganya aku tak pernah nampak, terlindung, tapi telinga itu sering aku biarkan menerima segala marahku. Hatinya sangat lembut, dan aku selalu toreh dengan belati tajam dan aku biarkan dia merawat sendiri luka itu. Akhirnya, aku hanyalah lelaki ego yang tak memiliki apa-apa kerana dia sudah dimiliki orang lain.

Hmm, camane? best kan? pesanan untuk para lelaki, janganlah terlalu ego ye? :D k, bye'bye. 







JEMPUT JOIN #2


Hai assalamualaikum.
Jemput join Giveaway dan Segmen yang tamat pada hari ini.
Panggilan akhir. Cepattttttt :)

Nak tahu hadiah apa yang disediakan? Klik SINI

Nak tahu hadiah apa yang disediakan? Klik SINI

Dapat di-review.

JOM JOIN SEMUA :)


NotaKaki: Nak join giveaway'giveaway yang awesome lagi menarik tertarik kau memang da boom? Haha. Click SINI k ;)

"Segmen : Pencarian Bloglist Bulan March"

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


Setelah sekian lama tidak buat segmen ni , hari ni tercetus pulak idea simple nak buat segmen untuk cari bloglist baru . Kalau dulu tira buat segmen jom bersahabat . Kali ni tira nak kekalkan niat nak mencari bloglist  bagi setiap bulan . 

Dan segmen untuk kali ni adalah untuk bloglist bagi bulan hadapan , bulan March ! Jom lah join . Just buat entry je okeyyy . Entry pn dah siap . Just tinggal copy dan paste ! Ini semua idea bernas kkak Mia lahh . hehe . Senang dan Simple kan ?.

1. Buat entry bertajuk ' Segmen : Pencarian Bloglist Bulan March'
2. Copy coding entry dan paste .
3. Submit dibahagian komen okeyy .

Segmen ini akan berlangsung sehingga akhir bulan February . Dan bloglist akan diterbitkan awal bulan March . Join Dulu okeyy .

Click on banner to join this segmen!



NotaKaki: Nak join giveaway'giveaway yang awesome lagi menarik tertarik kau memang da boom? Haha. Click SINI k ;)
 
 photo cats_zpscdjdlx5h.jpg