Tuesday, 14 January 2014

"Kempen dan Segmen Blogger Berselawat" TAMAT :)



Assalamualaikum semua :)
Alhamdulillah, bersyukur ke hadrat Illahi, kita semua dapat bertemu kembali di hari mulia ini, hari mengingati kelahiran junjungan besar kita, Nabi Muhammad SAW :) Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah :)

Seperti yang Abak mintak, peserta mesti membuat perkongsian tentang Baginda SAW. Saya, bukanlah insan yang terlalu arif tentang Baginda. Dan saya tidak mahu copy di internet pasal Baginda SAW untuk memenuhi syarat Abak. Jadi, saya hanya ingin menekankan tentang NIAT :)

Ada apa dengan NIAT?

Seperti yang semua tahu, setiap perbuatan yang Baginda SAW buat adalah sunnah yang perlu kita ikuti kerana...

Sabda Rasulullah SAW: "Sesiapa yang menghidupkan Sunnahku,maka sesungguhnya dia telah mencintai aku.Dan sesiapa yang mencintai aku nescaya dia bersama-samaku di dalam Syurga." 
(Riwayat Al Sajary daripada Anas)

Jadi, kita semua sebagai umat Islam yang Baginda SAW sayang, yang Baginda SAW ingat sampai ke akhir hayatnya, PATUT melakukan sedikit sebanyak daripada sunnah Baginda SAW :)

Meh saya kongsikan sedikit sunnah Baginda SAW :)

  1. Makan dengan tangan kanan :)
  2. Melakukan setiap perbuatan dengan Bismillah :)
  3. Senyum :)
  4. Melakukan sesuatu dimulakan dengan sebelah kanan dahulu :)
  5. Puasa pada setiap hari Isnin dan Khamis :)
Nak tahu dengan lebih banyak tentang Sunnah Rasulullah? Haa, search Encik Google ye? Hehe, saya kurang arif tentang itu :)

Berbalik kepada tajuk saya...

NIAT.

Baginda SAW pernah bersabda: "Setiap perbuatan mestilah dimulakan dengan niat"

Yes, hari'hari kita buat Sunnah Baginda SAW kan? Hari'hari kita makan guna tangan kanan kan? Hari'hari kita senyum kan? Hari'hari. Bukan jarang'jarang. TAPI adakah setiap kali kita makan guna tangan kanan, kita niat kita makan tangan kanan tu sebab Sunnah Rasulullah? Secara jujurnya tak kan? Alah, takpayah berdalih sebab saya pun macam tu :<

So, apa yang kita buat tu, sia'sia je la :< Kenapa? Sebab kita tak niat pun. Jadi tuan puan cik abang sekalian, lepas ni, kalau nak lakukan sunnah Rasulullah, NIAT terlebih dahulu k? :) Baru dapat pahala. Lakukannya dengan IKHLAS KERANA ALLAH :) In Shaa Allah, ganjaran lumayan menunggu kita semua :)

Sampai sini dahulu entry saya kali ini. Saya join segmen Abak bukan kerana hadiah, tapi hanya ingin kongsikan ilmu saya yang serba kekurangan ini. In Shaa Allah :)

Sekian, terima kasih. Assalamualaikum :)

15 comments:

  1. Assalamualaikum... Allahumma salli ‘ala Muhammad wa Ali Muhammad ..

    Senarai Peserta : http://lorong-cinta.blogspot.com/2014/01/peserta-segmen-dan-kempen-blogger.html

    Masanya untuk kita mengenali dan menghayati Cinta Rasulullah..
    1. Blogwalking
    2. Follow
    3. Hayati Perkongsian Cinta Rasulullah

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Abak follow sini.. terima kasih atas pkongsian yg sangat baik...

    Haah kan.. niat,isu atau topik yg pelu dititikberatkan...Sama la juga kita join sgmen ni.. kne btulkan niat.. In Shaa Allah... kita sama2 ikhlaskan niat sbaik mngkin..

    Dan sama2 juga kita amalkan sunnah,kadang2 kita buat jer tapi kita tak thu nda tu sunnah..trima kasih sngat2 atas ingatan ini.. sangat baik...

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum. Singgah balik sini daripada segmen yang sama:)

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum, wawa datang dari segmen yang sama dan follow sini :)
    Salam maulidur rasul. Terima kasih kongsikan entri hari ini. Alhamdulillah dapat ilmu baru lagi :)
    http://wawaabdulhadi.blogspot.com/2014/01/kempen-dan-segmen-blogger-berselawat.html

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah..terima kasih atas perkongsian :) da follow:)
    SALAM MAULIDUR RASUL :)
    syira dr segmen sama ..
    jemput..singgah blog syira ye :)
    btw..
    NAK HADIAH PERCUMA TAK?? :D
    http://syiralokman.blogspot.com/2014/01/siapa-nak-hadiah-percuma.html

    ReplyDelete
  8. singgah follow sini balik..salam maulidur rasul..:)

    ReplyDelete
  9. Salam maulidur rasul :D
    P/S : Follow sini balik.

    ReplyDelete
  10. Salam maulidur rasul, CN dari segmen yang sama : http://cekgunorazimah.blogspot.com/2014/01/kempen-dan-segmen-blogger-berselawat.html

    ReplyDelete
  11. Singgah dari segmen sama.. Betul.. NIAT kerana Allah.. ustazah saya penah cakap, kita niat nak buat kebaikan pun dah dapat pahala.. tu tak buat lagi, kalau buat apa yang kita niat tu, insyaAllah diberi ganjaran pahala.. Dan satu lagi, sebagai contoh, kita terniat/terlintas di hati nak mencuri (nauzubillah), malaikat hold dulu dari catat perbuatan tak elok tu, malaikat akan tulis bila seseorang tu dah melakukan perbuatan yang tak elok tu..

    alemak panjang lak.. senyum.. (dapat pahala, hehe)

    shad folo sini ya. perkongsian yang bagus.. Salam maulidur Rasul

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum
    http://dhiadirham.blogspot.com/2014/01/pelancaran-kempen-dan-segmen-blogger.html

    ReplyDelete
  13. ayu datang dari segmen yg sama... ada masa nanti singgah la ke blog ayu ye...tq

    http://www.ayuinsyirah.my/2014/01/kempen-dan-segmen-blogger-berselawat.html

    ReplyDelete
  14. Datang dari segmen yang sama jg.. :)

    Allahumma solli 'ala sayyidina muhammad.

    ReplyDelete
  15. maaf lambat balas kunjungan. fiqa singgah sini :)
    http://fiqansz.blogspot.com/2014/01/kempen-dan-segmen-blogger-berselawat.html

    ReplyDelete

 
 photo cats_zpscdjdlx5h.jpg