Friday, 31 January 2014

"Random Giveaway oleh ctfand.com." TAMAT / TERPILIH :)


ga2 ctfand

Tarikh tutup adalah pada 12 Februari 2014.
Click on banner to join :)

Hadiah yang menanti anda semua :

  • Kumpulan 1: 10 peserta terawal akan bersaing untuk mendapat 1xRM30;
  • Kumpulan 2: Peserta seterusnya akan bersaing untuk mendapat sebanyak 3x Topup RM10 (Celcom/Digi/Maxis/Happy/UMobile).

"GIVEAWAY CNY by DEDEQ" TAMAT // TERPILIH :)


Click on banner to joined :)
START 9.30pm (27.1.2014) - TAMAT 9.30pm (3.2.2014)

Hadiah untuk dimenangi :


  • Baju / Dress untuk top komenter x 1
  • Shawl x 1
  • Keychain x 10
  • Tudung bawal x 2
  • Topup x 3 (Digi , Maxis , Celcom)

"1st giveaway by Nur Lovekasih blog" TAMAT :)



Click on banner to join guys :) Before 11 February 2014 :)

Pendapat saya tentang blog akak ialah :)
  • Simple blog. Tak menyakitkan mata :)
  • Warna blog pun menarik. Lembut je. Saya suka warna yang lembut lembut. Hehe :)
Saya dah follow akak. Follower yang 31 :) Dah follow blog sponsor dan like :)

Senarai hadiah untuk dimenangi :
  • NOVEL
  • BLOUSE
  • SHAWL
  • TASBIH DIGITAL
  • TOPUP - RM5 , RM10
  • (MAXIS, CELCOM, DIGI)
Harap dipilih. Ameen :)

"Meaningful Birthday Giveaway By Yaya" TAMAT :)


Jom join guys! :)

Btw, saya tiada account Insta. Sorry.

"2ND GIVEAWAY BY NABILAMEDAN." TAMAT :)

2ND GIVEAWAY BY NABILAMEDAN


Tekan Banner diatas untuk sertai giveaway ini. Giveaway ini mendapat tajaan daripada Hazwan Hairy, Zara Nurhaidah, Akma Khaieri, Emas Putih, Ieta Mad Sa'ad, Nur Shuhada Abdullah, Julia Jamaludin, Amirul Syahnaz dan Blog Eita. Giveaway ini dianjurkan oleh Nabila Medan.
Top Refferal bakal membawa pulang hadiah wang tunai sebanyak RM50. Hadiah bagi kategori cabutan bertuah ialah seperti Wang Tunai RM100, Wang Tunai RM20, Bag, Shawl Satin, Shawl Glitter, Novel, Havoc Tshirt, Geek Tshirt, Wolf88 Tshirt, Topup, Kasut, Rantai dan juga Subang. Sebanyak 15 orang pemenang bertuah dicari bagi memenangi hadiah-hadiah tersebut. Giveaway kali ini mencari seramai 16 orang bagi mendapatkan hadiah dalam kategori top refferal dan juga kategori cabutan bertuah.


p/s : Saya follower 7364 anda :) Dan maaf, saya tiada account Instagram.


Wednesday, 29 January 2014

"Segmen Bloglist By Wanie" TAMAT :)



Click banner to join :)

Saya follower ke 480 anda :)

"Segmen Pencarian Bloglist #2 di Blog MNS" TAMAT :)



Click banner to join before 31 January 2014.

Hadiah yang ditawarkan:


1- Bloglist di blog selama 1 bulan (x8)
2- Review blog pemenang bertuah (x1)
3- Pakej iklan di blog selama 1 bulan secara percuma (x2) [banner blog pemenang di bawah header blog]

Tuesday, 28 January 2014

"Exclusive Giveaway by Mieya Atiera"

Assalamualaikum :)

klik banner untuk join.
Sebanyak 107 hadiah menanti pemenang bertuah.
(
klik untuk ketahui senarai hadiah)

Exclusive Giveaway by Mieya Atiera ditaja oleh :
JoojooCraft, Sufik, Ct Alfakishah, Najia Irdina, Ernyassmien, Mahirah, Misz Nadea, Iola, NanaLee, Farah, Cik Akie, Diey La, Karimah, Puan Gojes, Miss Anis, Sharwani, Farzana, Syuhadah, Baiyah, Hajar, Fatin, Syafiqah, Wafi, Azwar, Jaakechik, LeenNajib, Vita Product, Kiera, Wanie, Humai, Idah, Dila Ella, Vidolaaa, Aienn Nasir, Nur Farahain, Ina Amani, Fira


Tamat 16 February 2014, 10 malam.






Monday, 27 January 2014

''Mini Segmen Topup 48 Jam" TAMAT :)




Segmen Insyaallah tamat Jam 1 Tengahari 28 Januari.
Hadiah: Topup RM5 x2

Saturday, 25 January 2014

"2nd Giveaway by Nina" TAMAT :)


Tag : AshirahAzif & MissFairytale

Click on banner to join before 9 February 2014 :)

Psst, i don't have Instagram's account. Sorry!

"[GIVEAWAY] Customized Items by AMNASHIHIN DESIGN" TAMAT :)



(untuk versi Bahasa Melayu, click here).

In order to celebrate the grand opening of @AMNASHIHINDESIGN, I present you the first giveaway for you beautiful readers.

Have been wanting to have tees / totes / mugs of your own? Have been wanting to create and publish your own design? Well, here's your chance! 

This giveaway will be conducted in three (3) different mediums:  

1. Facebook                                                                               
2. Blogger
3. Instagram

Three (3) lucky winners will be picked from each social network. 

PRIZES* 

Three (3) winners for each social network = thus, there'll be 9 winners all together.

#1 (1) customized tee + (1) customized tote.
#2 One (1) customized tote.
#3 One (1) customized mug.

*design will be based on your personal requests

CLICK HERE TO JOIN OR FOR MORE INFORMATION


Sunday, 19 January 2014

"Ohsem Giveaway by Munirah Rahman" TAMAT :)



Click on banner to join before 18 Feb 2014 :)

Saturday, 18 January 2014

KEBETULAN ATAU TAKDIR?

Here I go :) Assalamualaikum semua!


Jom baca sama'sama sambil renung diri sendiri k :)


Itu Adalah Allah
  • Pernahkah saat kau duduk santai dan menikmati harimu, tiba-tiba terpikirkan olehmu ingin berbuat sesuatu kebaikan untuk seseorang?
  • Itu adalah ﺍﻟﻠّﻪ yang sedang berbicara denganmu dan mengetuk pintu hatimu (QS 4:114, 2:195, 28:77).
  • Pernahkah saat kau sedang sedih, kecewa tetapi tidak ada orang disekitarmu yang dapat kau jadikan tempat curahan hati?
  • Itulah adalah ﺍﻟﻠّﻪ yang sedang rindu padamu dan ingin agar kau berbicara pada-NYA (QS 12:86).
  • Pernahkah tanpa sengaja kau memikirkan seseorang yang sudah lama tidak bertemu, tiba-tiba orang tersebut muncul, atau kau bertemu dengannya, atau kau menerima telefon darinya?
  • Itu adalah Kuasa ﺍﻟﻠّﻪ yang sedang menghiburmu.
  • Tidak ada yang namanya kebetulan (QS 3:190-191).
  • Pernahkah kau mendapatkan sesuatu yang tidak terduga, yang selama ini kau inginkan tapi rasanya sulit untuk kau didapatkan?
  • Itu adalah ﺍﻟﻠّﻪ yang mengetahui dan mendengar suara batinmu serta hasil dari benih kebaikan yang kau taburkan sebelumnya (QS 65:2-3).
  • Pernahkah kau berada dalam situasi yang buntu, semua terasa begitu sulit, begitu tidak menyenangkan, hambar, kosong bahkan menakutkan?
  • Itu adalah saat ﺍﻟﻠّﻪ mengizinkan kau untuk diuji, Dan ﺍﻟﻠّﻪ ingin mendengar rintihan serta do’amu agar kau menyadari akan keberadaan-NYA…. Karena tahu kau sudah mulai melupakan-NYA dalam kesenangan (QS 47:31, 32:21).
  • Jika kau peka, akan sering kau sadari bahawa KASIH dan KUASA ﺍﻟﻠّﻪ selalu ada di saat manusia merasa dirinya tak mampu.
  • Apakah kau fikir tulisan ini hanya saja saja terkirim padamu?
  • Tidak!!!
  • Sekali lagi, tidak!
  • TIDAK ADA YANG KEBETULAN… Sekali lagi, TIDAK ADA YANG KEBETULAN…
  • Beberapa minit ini tenangkanlah dirimu, rasakan kehadiran-NYA, dengarkan suara-NYA yang berkata: “Jangan khuatir.. AKU di sini bersamamu.” (QS 2:214, 2:186).

Mohon insaf ya wahai sahabatku tak kira tua atau muda. Mati akan berlaku bila'bila masa sahaja. Insaflah sebelum terlambat. Allah Maha Pengampun :) 

Friday, 17 January 2014

"Mini Giveaway By Ianfaizal.com" TAMAT :)


 Sini
Click banner to join before 31 January 2014 :)

3 Lagu terkini
  • Panglipur Lara by Hazama
  • Infiniti Cinta by Zizan ft Kaka
  • Rindukanlah by Encik Mimpi
1 Movie/Drama terkini
  • Ariana Rose on tv3

"Segmen : Jom masuk bloglist Misya!"


http://www.aimisyahirah.com/2014/01/segmen-jom-masuk-bloglist-misya.html

Click on banner to join before 16Feb2014 :)

p/s: Saya tiada senarai bloglist. Mungkin akan dinaik taraf. Maaf.

"Mini Give Away by AP Hours" TAMAT :)



Click on banner to join :)


Tarikh Mula: 16hb Januari 2014
Tarikh Akhir: 31hb Januari 2014
Tarikh Keputusan: 1hb Februari 2014
Tarikh Menuntut Coupon: 2hb Feb 2014

"1st Anniversary Giveaway by Janahazana.blogspot.com" TAMAT :)



Click banner to join before 31 January 2014!

Thursday, 16 January 2014

"Segmen : Bloglist dan blogwalking by Miss Fairytale" TAMAT // TERPILIH ;]


Tarikh bermula pada : 4 Jan 2014
Blogwalking : Setelah kauorang tinggalkan komen.
Tarikh tamat : 4 Feb 2014/mungkin dipercepatkan.
Tarikh tuntut hadiah : 10 Feb 2014

Tag : AshirahAzif


"1st Mini Giveaway by Ainim Rashihah" TAMAT :)

Click banner to join!

1st Mini Giveaway by Ainim Rashihah

Semua orang boleh sertai giveaway ini, tapi kenalah ikut syarat-syarat berikut:

1. Follow blog Ainim Rashihah, Add To Circle Google+ Ainimsuju, Follow Twitter Ainimsuju dan Like Fanpage Blog Ainim Rashihah
2. Buat satu entri bertajuk 1st Mini Giveaway by Ainim Rashihah
3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
4. Tinggalkan URL entri kalian ke dalam ruangan komen ini.
5. Tarikh tamat giveaway ini ialah pada 30 Januari 2014.

Pemenang akan diumum pada 6 Februari 2014 dan pemilihan pemenang adalah melalui random.org



"Saya Nak RM300 Angpow Daripada Nile.com.my"



Hi hi hi :) Let's join this GiveAway guys!

Kalau aku dapat RM300 Angpow daripada Nile.com.my, aku nak...

Nak belanja my geng makan sebelum aku pindah. Nak rakamkan banyak kenangan sebelum aku pergi...

Hope aku dapat cebutan bertuah tu. Ameen! :)


Wednesday, 15 January 2014

"Contest Maulidur Rasul" TAMAT // TERPILIH :)



Assalamualaikum :)

Syarat join contest ialah menjawab soalan yang diberi :) So, meh tengok jawapanku :)


  • -Bilakah tarikh kelahiran Nabi Muhammad?
    = Hari Isnin, 12 RabiulAwal tahun Gajah :)
  • Berikan dua nama ibu susuan Nabi Muhammad.
    - Halimatul Saadiah dan Thuwaibah :)
Sollu Alan Nabi :) Perbanyakkanlah berselawat ke atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW :) Wassalam.

 TAMAT PADA 23/1/2014 .

Tuesday, 14 January 2014

"Segmen Simple Giveaway by Cik Garam" TAMAT // TERPILIH ;]



Saya join :) Click banner to join!

Bismillahirahmanirahim :)


Assalamualaikum semua! Cik Garam suruh peserta buat kata'kata semangat untuk semua umat Islam supaya menutup aurat dengan sempurna :) So, jom scroll sampai habis!


"MENUTUP AURAT DENGAN SEMPURNA"


Wahai kaum hawa dan kaum adam sekalian, menutup aurat bukan hanya memakai tudung bagi yang perempuan. TAPI...



  1. Memakai tudung yang LABUH sehingga melindungi bahagian dada perempuan.
  2. Memakai baju yang LONGGAR dan menutup bahagian lengan.
  3. Memakai "handsock". (lebih afdhal)
  4. Memakai stokin yang TEBAL dan PANJANG. (tidak jarang)
  5. Memakai pakaian yang TIDAK JARANG.
  6. Tidak menampakan sanggul yang tinggi dibahagian belakang kepala.
Bagi kaum ADAM..

  1. Memakai seluar melebihi LUTUT
  2. Memakai seluar atas daripada pusat.
Ayuh, sama'sama kita berubah ke arah yang lebih baik. Yang Allah SWT redha. In Shaa Allah :)

Sekian, terima kasih :) Assalamualaikum!

"Kempen dan Segmen Blogger Berselawat" TAMAT :)



Assalamualaikum semua :)
Alhamdulillah, bersyukur ke hadrat Illahi, kita semua dapat bertemu kembali di hari mulia ini, hari mengingati kelahiran junjungan besar kita, Nabi Muhammad SAW :) Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah :)

Seperti yang Abak mintak, peserta mesti membuat perkongsian tentang Baginda SAW. Saya, bukanlah insan yang terlalu arif tentang Baginda. Dan saya tidak mahu copy di internet pasal Baginda SAW untuk memenuhi syarat Abak. Jadi, saya hanya ingin menekankan tentang NIAT :)

Ada apa dengan NIAT?

Seperti yang semua tahu, setiap perbuatan yang Baginda SAW buat adalah sunnah yang perlu kita ikuti kerana...

Sabda Rasulullah SAW: "Sesiapa yang menghidupkan Sunnahku,maka sesungguhnya dia telah mencintai aku.Dan sesiapa yang mencintai aku nescaya dia bersama-samaku di dalam Syurga." 
(Riwayat Al Sajary daripada Anas)

Jadi, kita semua sebagai umat Islam yang Baginda SAW sayang, yang Baginda SAW ingat sampai ke akhir hayatnya, PATUT melakukan sedikit sebanyak daripada sunnah Baginda SAW :)

Meh saya kongsikan sedikit sunnah Baginda SAW :)

  1. Makan dengan tangan kanan :)
  2. Melakukan setiap perbuatan dengan Bismillah :)
  3. Senyum :)
  4. Melakukan sesuatu dimulakan dengan sebelah kanan dahulu :)
  5. Puasa pada setiap hari Isnin dan Khamis :)
Nak tahu dengan lebih banyak tentang Sunnah Rasulullah? Haa, search Encik Google ye? Hehe, saya kurang arif tentang itu :)

Berbalik kepada tajuk saya...

NIAT.

Baginda SAW pernah bersabda: "Setiap perbuatan mestilah dimulakan dengan niat"

Yes, hari'hari kita buat Sunnah Baginda SAW kan? Hari'hari kita makan guna tangan kanan kan? Hari'hari kita senyum kan? Hari'hari. Bukan jarang'jarang. TAPI adakah setiap kali kita makan guna tangan kanan, kita niat kita makan tangan kanan tu sebab Sunnah Rasulullah? Secara jujurnya tak kan? Alah, takpayah berdalih sebab saya pun macam tu :<

So, apa yang kita buat tu, sia'sia je la :< Kenapa? Sebab kita tak niat pun. Jadi tuan puan cik abang sekalian, lepas ni, kalau nak lakukan sunnah Rasulullah, NIAT terlebih dahulu k? :) Baru dapat pahala. Lakukannya dengan IKHLAS KERANA ALLAH :) In Shaa Allah, ganjaran lumayan menunggu kita semua :)

Sampai sini dahulu entry saya kali ini. Saya join segmen Abak bukan kerana hadiah, tapi hanya ingin kongsikan ilmu saya yang serba kekurangan ini. In Shaa Allah :)

Sekian, terima kasih. Assalamualaikum :)

"Daya The Sixth's Giveaway" TAMAT :)

Assalamualaikum sahabat (:

Mari meriahkan Giveaway pertama Daya hehe


<< Klik banner untuk join >>




Monday, 13 January 2014

KENYATAAN HIDUP DISEBALIK PERMAINAN


Hai semua :) Assalamualaikum!


Gambar diatas bukan hanya untuk dibaca, tapi untuk dihayati. Yes, hayati. Guys, do you understand what was wrote in that pic? You can wish and you will make it happen if you want. As you wish. Do or not. Only you can decide it :)

Okay, dah masuk tajuk lain sebenarnya ni --'

Aku nak kongsikan satu cerita. KHAS BUAT SELURUH UMAT ISLAM :) Jom baca jom :)


Seorang guru wanita sedang bersemangat mengajarkan sesuatu kepada murid-muridnya. Dia duduk menghadap murid-muridnya. Di tangan kirinyaAda kapur, di tangan kanannya ada pemadam. Guru itu berkata, "Saya ada satu permainan... Caranya begini, ditangan kiri saya ada kapur, di tangan kanan ada pemadam. Jika saya angkat kapur ini, maka berserulah

"Kapur!", jika saya angkat pemadam ini, maka katalah "Pemadam!"Murid muridnya pun mengerti dan mengikuti. Guru berganti-gantian mengangkat antara kanan dan kiri tangannya, semakin lama semakin cepat.


Beberapa saat kemudian guru kembali berkata, "Baik sekarang perhatikan.Jika saya angkat kapur, maka sebutlah "Pemadam!", jika saya angkatpemadam, maka katakanlah "Kapur!". Dan diulangkan seperti tadi, tentusaja murid-murid tadi keliru dan kekok, dan sangat sukar untukmengubahnya. Namun lambat laun, mereka sudah biasa dan tidak lagikekok. Selang beberapa saat, permainan berhenti.


Sang guru tersenyum kepada murid-muridnya. "Murid-murid, begitulah kitaumat Islam. Mulanya yang haq itu haq, yang bathil itu bathil. Kitabegitu jelas membezakannya. Namun kemudian, musuh musuh kita memaksakankepada kita dengan perbagai cara, untuk menukarkan sesuatu, dari yanghaq menjadi bathil, dan sebaliknya. Mula-mula mungkin akan sukarbagi kita menerima hal tersebut, tapi kerana terus disosialisasikan dengan cara-cara menarik oleh mereka, akhirnya lambat laun kamu akan terbiasa dengan hal itu. Dan anda mulai dapat mengikutinya. Musuh-musuh kamu tidak pernah berhenti membalik dan menukar nilai dan etika.


"Keluar berduaan, berkasih-kasihan tidak lagi sesuatu yang pelik, Zinatidak lagi jadi persoalan, pakaian seksi menjadi hal yang lumrah, tanparasa malu, sex sebelum nikah menjadi suatu kebiasaan dan trend, hiburanyang asyik dan panjang sehingga melupakan yang wajib adalah biasa,materialistik kini menjadi suatu gaya hidup dan lain lain."


"Semuanya sudah terbalik. Dan tanpa disedari, anda sedikit demi sedikitmenerimanya tanpa rasa ia satu kesalahan dan kemaksiatan. Paham?" tanya Guru kepada murid-muridnya.


"Paham cikgu...


"Baik permainan kedua..." begitu Guru melanjutkan."Cikgu ada Qur'an, cikgu akan letakkannya di tengah karpet. Sekaranganda berdiri di luar karpet. Permainannya adalah, bagaimana caranyamengambil Qur'an yang ada ditengah dengan tangan tanpa memijak karpet?"


Murid-muridnya berpikir. Namun tiada yang mahu mecuba.Akhirnya Guru memberikan jalan keluar, digulungnya karpet, dan ia ambilQur'an. Ia memenuhi syarat, tidak memijak karpet.


"Murid-murid,begitulah ummat Islam dan musuh-musuhnya. .. Musuh-musuh Islam tidak akan memijak-mijak anda dengan terang-terang. ..Kerana tentu anda akan menolaknya mentah mentah. Orang biasapun tak akan rela kalau Islam dihina dihadapan mereka. Tapi mereka akan menggulung anda perlahan-lahan dari pinggir, sehingga anda tidak sadar."


"Jika seseorang ingin membuat rumah yang kuat, maka dibina tapak yangkuat. Begitulah Islam, jika ingin kuat, maka bangunlah aqidah yangkuat.Sebaliknya, jika ingin membongkar rumah, tentu susah kalau dimulai dgntapaknya dulu, tentu saja hiasan-hiasan dinding akan dikeluarkan dulu,kerusi dipindahkan dulu, Almari dibuang dulu satu persatu, baru rumahdihancurkan. ..."


"Begitulah musuh-musuh Islam menghancurkan kita. Ia tidak akanmenghentam terang-terangan, tapi ia akan perlahan-lahan meletihkananda.Mulai dari perangai anda, cara hidup, pakaian dan lain-lain, sehinggameskipun anda muslim, tapi anda telah meninggalkan ajaran Islam danmengikuti cara yang mereka... Dan itulah yang mereka inginkan."


"Inisemua adalah fenomena Ghazwul Fikri (Perang Pemikiran). Dan inilah yangdijalankan oleh musuh musuh kita... "


"Kenapa mereka tidak berani terang-terang memijak-mijak cikgu?" tanyamurid- murid.


"Sesungguhnya dahulu mereka terang-terang menyerang,misalnya Perang Salib, Perang Tartar, dan lain-lain. Tapi sekarangtidak lagi."


"Begitulah Islam... Kalau diserang perlahan-lahan, mereka tidak akan sedar, akhirnya hancur. Tapi kalau diserang serentakterang-terangan, mereka akan bangkit serentak, baru mereka akan sedar."


"Kalau begitu, kita selesaikan pelajaran kita kali ini, dan mari kitaberdoa dahulu sebelum pulang..."


Matahari bersinar terik tatkalaanak-anak itu keluar meninggalkan tempat belajar mereka dengan fikiranmasing-masing di kepalanya...

Okay done baca? Faham intipati cerita ni? We're all muslim and muslimah right? We're all can think what is "Dosa" and "Pahala". So before you want to do something, think twice. Think, do Allah likes it or not.

Okay, gotta go! Assalamualaikum :)



"Segmen Bloglist by Ianfaizal.com" TAMAT :)



Click banner to join :)

Syarat penganjur, kongsikan 3buah lagu yang best!

Okay, lagu first! - Sandiwara Cinta by Republik
Kedua - I believe by Maher Zain
Last - Hambamu by Mawi ft Akhil Hayy & Imam Muda

Jom join guys :)


" First Giveaway By Cik AN " TAMAT :)



Giveaway ini will be the end on 30 Jan 2014


 
 photo cats_zpscdjdlx5h.jpg